Friday, 2024-03-29, 1:39 PM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: myraghi, claudiu  
Forum » Acvaristica generala » Apa acvariu. Proprietati, filtrare, conditionare. » Sarea in acvariu (Este sau nu buna sarea in acvariile cu apa dulce ?)
Sarea in acvariu
claudiuDate: Wednesday, 2011-04-20, 6:35 PM | Message # 1
Lieutenant general
Group: Moderators
Messages: 540
Awards: 7
Reputation: 1
Status: Offline
Daca nu aveti curaj incep EU. Intrebare de deschidere de runda : SAREA ,este buna petru acvariile de apa dulce ????

Trebuie sa ne purtam fiecare bataliile noastre.

Message edited by claudiu - Wednesday, 2011-04-20, 6:35 PM
 
myraghiDate: Wednesday, 2011-04-20, 11:08 PM | Message # 2
Colonel
Group: Administrators
Messages: 208
Awards: 4
Reputation: 1
Status: Offline
Un raspuns foarte rapid si sumar. DA.
O sa revin cu mai multe informatii, insa sant multe cazuri in care doar sarea vindeca anumite boli ale pestilor in faza incipienta, sau ofera o pasuire pana acvaristul poate venii cu medicamentul potrivit.
Chiar merita oferite ceva info despre asta.
 
OlteanuDate: Thursday, 2011-04-21, 10:46 AM | Message # 3
Colonel
Group: Friends
Messages: 204
Awards: 5
Reputation: 1
Status: Offline
Imi e cam greu sa cred ca e chiar atat de buna in acvariile de apa dul. Ori e apa dulce ori sarata?Nu prea are ce cauta in acvariile de pa dulce . Daca vrem marin facem marin .
 
claudiuDate: Thursday, 2011-04-21, 10:56 AM | Message # 4
Lieutenant general
Group: Moderators
Messages: 540
Awards: 7
Reputation: 1
Status: Offline
De ce crezi ca sarea bruta (care o folosim la muraturi ....) nu este buna in acvariile de apa dulce ????? pentru pesti sau plante ???? Domnul din craiova vino cu argumente SOLIDE .

Trebuie sa ne purtam fiecare bataliile noastre.

Message edited by claudiu - Thursday, 2011-04-21, 10:58 AM
 
myraghiDate: Thursday, 2011-04-21, 9:20 PM | Message # 5
Colonel
Group: Administrators
Messages: 208
Awards: 4
Reputation: 1
Status: Offline
Stati ca vin cu compelctari. S-ar parea ca totusi sarea in acvariile de apa dulce, nu-i chiar buna. Este recomandata doar in cazul pestilor Poecilia Velifera, care cere o apa usor salmastra. Celelalte specii de pesti, chiar daca in mediu natural traiesc in ape usor sarte, de-a lungul timpului in acvarii, s-au adaptat perfect la apa dulce.
Intradevar, sarea distruge o serie de bacterii din apa si pe corpul pestilor, de aceia in cazuri de urgenta, poate ajuta la evitarea unei epidemii, insa se recomanda folosirea ei intr-un acvariu de carantina, sau in acvariul principal pentru foarte scurt timp, urmand schimbarea apei.
Ce face rau,..., face plantele, varza calita. Nu in timp scurt, o zi doua. Dar daca dureaza mai mult, in mod sigur.
Si din cate vad, domnilor, tineti foarte mult la plante ( iluminat de specialitate, fertilizatori, substrat profi, etc ).
Deci - Sarea-n bucte DA, Sarea-n acvariu NU.
 
claudiuDate: Wednesday, 2011-04-27, 1:30 PM | Message # 6
Lieutenant general
Group: Moderators
Messages: 540
Awards: 7
Reputation: 1
Status: Offline
Sefu ,cand eram incepatori ,, memento ,, contemporani mai batrani ce spuneau , 1lingura/10l fiule este foarte buna pentru
plante si pesti , cartea veche de acvaristica (cu carasi pe coperta ) ???? eu am folosit sarea dar in cantitate mica cand faceam
schimbul de apa saptamanal 1lingurita/10l si era ok, nu aveam numai vivipari erau si ovipari ,plante. Intrebare: ESTE BUNA SAREA ??? DA sau NU.

Added (2011-04-27, 1:30 PM)
---------------------------------------------
Colegilor lasam balta subiectul ,, SAREA -ESTE BUNA PENTRU ACVARIILE DE APA DULCE ?? ,,


Trebuie sa ne purtam fiecare bataliile noastre.
 
OlteanuDate: Thursday, 2011-04-28, 7:15 PM | Message # 7
Colonel
Group: Friends
Messages: 204
Awards: 5
Reputation: 1
Status: Offline
EEEE hai sa vin si cu ceva argumente STIMATE DOMN CLAUDIU :

Sarea poate fi folosita in acvariile de apa dulce pentru tratarea unui numar mare de boli si are multe avantaje pe care le voi detalia in continuare.

Inainte de toate tin sa avertizez ca nu trebuie folosita decat atunci cand este nevoie, nu puneti sare preventiv, pestii de apa dulce trebuie tinuti in apa dulce. Iar atunci cand este nevoie, folositi-o in concentratia corecta.
De asemenea, desi este un dezinfectant bun, nu este medicamentul ideal care vindeca orice, are limitele sale. Poate ameliora o boala, insa este de datoria dvs. sa decideti daca este nevoie continuarea tratamentului cu altceva. Sunt cazuri in care amplifica efectele unui medicament (de exemplu Mycopur – folosit impotriva bolilor cauzate de ciuperci).

Trebuie specificat ca prin “sare” ma refer aici la NaCl. Sarea grunjoasa este cea mai recomandata pentru acvarii intrucat sarea de bucatarie contine si iod. Sera Ectopur este in principal tot NaCl si nu contine iod (NaCl in proportie de 95.5%, restul sunt niste saruri de bor ce au rolul de a compensa deficitul de oxigen din apa cauzat de NaCl). Pretul insa este pe masura.

Avantaje fata de alte medicamente:
- nu omoara bacteriile din filtru
- este foarte ieftin si se gaseste usor
- nu trebuie inlaturat carbonul activ din filtru
- daca aveti o lampa UV, nu trebuie stinsa
- este bine suportat de multe specii de pesti, chiar si atunci cand sunt foarte bolnavi
- este suportat de multe specii de plante

- nu este cancerigen ca multe din medicamentele de pe piata
- are o marja de eroare mare in ceea ce priveste dozajul corect

Mentionez ca exista plante (dintre cele mai pretentioase) sensibile la sare, aveti grija sa le scoateti din timp.

Added (2011-04-28, 7:12 PM)
---------------------------------------------
Continuare :
Cand se poate folosi?

- poate eradica un numar mare de paraziti, inclusiv: ich, chilodonella, costia, trichodina, oodinium

- combate infectiile cauzate de bacterii, ciuperci si arsurile provocate de ioni NH4+ (excesul de NH4+ apare cand sunt prea multe reziduuri in descompunere pe fundul acvariului comparativ cu bacteriile denitrificatoare din substrat si filtru; hrana neconsumata, frunzele rupte, excrementele pestilor duc la acest lucru – iar cauza: aspiratul substratului e prost facut sau prea rar, ori acvariul e suprapopulat)

- ajunta in cazul intoxicatiilor provocate de nitriti, prin dizlocarea ionilor de nitriti de pe membranele branhiilor. Excesul de nitriti apare atunci cand sunt prea putine bacterii denitrificatoare in substrat si filtru comparativ cu materiile in curs de descompunere.

- daca vreti sa dezinfectati un acvariu gol puteti folosi o solutie saturata de sare (adaugati treptat pana nu se mai dizolva si clatiti acvariul cu aceasta solutie)

Cand NU se poate folosi?

- in cazul viermilor, de exemplu: parazitii intestinali, argulus (fish lice), lernea (anchor worm), gyrodactylus (skin flukes), dactylogyrus (gill flukes).

- in bolile cauzate de virusi
Sper ca am adus suficiente explicatii biggrin

Added (2011-04-28, 7:15 PM)
---------------------------------------------
Sarea de bucatarie si iodul

Trebuie spus ca iodul din sarea de bucatarie nu omoara pestii. Se afla intr-o concentratie suficient de mica astfel incat nu va atinge niciodata o concentratie letala. Daca adaugati sare de bucatarie prea multa, pestele va muri din cauza concentratiei mare de NaCl, iodul nefiind inca toxic, datorita concentratiei mici. Totusi este de preferabil sa folositi sarea grunjoasa.

Despre concentratii

Se recomanda folosirea unei concentratii de 0.3% in cazul unui tratament pe termen lung. Ar veni cam o lingura de masa (sau 3 lingurite, in ambele cazuri sa nu fie umplute cu varf) pe zi, timp de 3 zile, la fiecare 4 litri de apa. Asta inseamna in final un total de 3 linguri la fiecare 4 litri! Aceasta concentratie nu trebuie sa fie prezenta in acvariu mai mult de 2 saptamani. Eliminarea ei se face prin schimburi partiale de apa (20% – 30%) in fiecare zi.

Sarea nu se adauga niciodata direct in acvariu. Scoateti putina apa din acvariu intr-o sticla de 2l, adaugati cantitatea de sare necesara, agitati pana se dizolva in totalitate, apoi turnati din cand in cand peste jetul de la filtru. Toata solutia de sare nu trebuie turnata imediat, ci putin cate putin timp de jumatate de ora.
Atentie, sunt specii de pesti mai sensibile la sare, informati-va inainte de tratament ce concentratii suporta!

De asemenea, cantitatea necesara de sare nu trebuie calculata la volumul total al acvariului, ci la volumul REAL de apa (scadeti grosimea geamului, inaltimea substratului si spatiul liber lasat sus).

Pentru bai de sare se poate folosi o concentratie de 1% (9 linguri de masa la 4 litri). Pestele nu trebuie sa stea mai mult de 10-15 minute. In cazuri extreme se poate folosi o concentratie de 3% (27 de linguri fara varf la 4 litri), iar pestele va ramane practic pana aproape de limita supravietuirii, moment in care trebuie transferat imediat inapoi in acvariul principal.

In cazul in care va decideti sa folositi si alte medicamente pe langa sare (de exemplu Sera Mycopur – impotriva ciupercilor, Baktopur – impotriva bacteriilor), concentratia de sare este de 0.01% (o lingura la 40 litri – adaugata in prima zi de tratament). Cu Sera Costapur (impotriva parazitilor) nu e cazul sa mai folositi si sare.

 
myraghiDate: Thursday, 2011-04-28, 10:11 PM | Message # 8
Colonel
Group: Administrators
Messages: 208
Awards: 4
Reputation: 1
Status: Offline
No coment.
 
OlteanuDate: Thursday, 2011-04-28, 10:14 PM | Message # 9
Colonel
Group: Friends
Messages: 204
Awards: 5
Reputation: 1
Status: Offline
Sper sa invatam impreuna cate ceva. Daca am gresit va rog sa imi spuneti .
cool
 
myraghiDate: Friday, 2011-04-29, 4:58 PM | Message # 10
Colonel
Group: Administrators
Messages: 208
Awards: 4
Reputation: 1
Status: Offline
N-ai gresit nimic. E super raspunsul. E demn de un articol in PUBLISHER.
Ce-ar fi sa-l publici chiar tu acolo. Eventual daca mai ai ceva de complectat si apoi sus cu el.
 
OlteanuDate: Friday, 2011-04-29, 10:23 PM | Message # 11
Colonel
Group: Friends
Messages: 204
Awards: 5
Reputation: 1
Status: Offline
Mai mult de cat am scris mai sus nu detin informatii.Va rog sa mutati unde ai este locul STIMATI COLEGI ADMINI !
 
myraghiDate: Saturday, 2011-04-30, 10:08 PM | Message # 12
Colonel
Group: Administrators
Messages: 208
Awards: 4
Reputation: 1
Status: Offline
Inca o data , n-ai gresit cu nimic, iar locul este cat se poate de bun. Bravo.
Ce vroiam de fapt, era sa pui ce ai scris mai sus, in PUBLISHER. Daca te uiti in meniul sitului, in stanga, o sa-l gasesti.
Este locul unde se publica articole complexe, despre anumite subiecte. Uitate sa vezi. Este un loc foarte vizitat.
Ce ai scris tu mai sus, este foarte complex, nu stiu daca se mai poate spune ceva si merita sa apara acolo.
Poti sa iei cu copy, paste , de aici de pe forum si sa-l pui acolo.
Admin sant doar eu Mircea ( myraghi )
Mersi fain.
 
Forum » Acvaristica generala » Apa acvariu. Proprietati, filtrare, conditionare. » Sarea in acvariu (Este sau nu buna sarea in acvariile cu apa dulce ?)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz