Tuesday, 2024-03-19, 5:32 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

 Aquatic Moss
 Muschi in acvariu      Introducere
 Pentru a aprecia cum se cuvine si a intelege cum putem folosii muschi, in acvariile noastre plantate, va trebui sa intelegem ce este muschiul, cum creste, unde creste in natura si in ce conditii. Dupa toate acestea vor fi intelese, vom fi cu un pas mai aproape de a aprecia frumusetea si carqacterul deosebit, pe care moss-ul il aduce in acvariile noastre.
 
 
 Ce este muschiul ?
 Dupa definitia lui Webster , o clasa de plante bryofite, caracterizate de un gametofit acoperit cu frunze marunte , adesea corpul stufos purtand organelle sexuale. Ce este deci o planta byofita ? Este o divizie de plante fara floare, caracterizate prin radacini de tip rizom , de forma ovala, avand un sistem vascular putin sau deloc organizat. Cuprinde muschi adevarat ( Bryopsida ) si ( Hepaticopsida ) si ( Anthoceropsida ). Muschii au fost primele plante verzi, care au evoluat pe uscat, acum 350 de milioane de ani. Au crescut foarte simplu, fara tulpina, fara radacini si fara `frunze. Nu au un sistem circulator, sau vreo alta cale de a distribui substantele nutritive intregii plante.
Deci muschii se bazeaza doar pe mediul inconjurator sa alimenteze intreaga planta cu apa si nutrienti.
muschi anatomie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Cum cresc muschii ?
 Muschi sunt un organism autotrophic ( un organism capabil sa produca substante nutritive organice din substante anorganice, prin fotosinteza ), obtinand astfel energie si hrana. Lumina soarelui este captata de molecule pigmentate _clorofila si este folosita la formarea si transportul energiei in planta. O parte a acestei energii este folosita in reactia cu dioxidul de carbon si apa din mediul inconjurator, care sunt transformate in molecule de hrana.
 
 Reproducerea muschilor.
 In imaginea de mai jos, este prezentat ciclul de viata al muschilor. Raspandirea se face in cateva moduri diferite, in functie de umiditate. Muschi se reproduc prin spori, lucru asemanator semintelor plantelor ( asemanator , dar diferit ca origini ale evolutiei ). Sporii de muschi sunt unicelulari si biologic mult mai simpli decat semintele plantelor. Capsula muschilor sporofiti, contine acesti spori unicelulari. Atunci cand planta femela gasesteb conditii prielnice, capsula se deschide si elibereaza porii, care se vor raspandii in jur, iar daca vor gasii conditii, vor incepe cresterea ca gametofiti.
 
 Muschii si ferigile pe care le avem ca plante de casa, in terarii si acvarii, sunt sporofite. Sporii lor sunt toti clone, iar ce se va naste din acestia se vor numii gametofite. Aceasta este generatia care s-a reprodus sexuat si arata complet diferit de sporofite. La gametofite are loc schimbul intre spermatozoid si ovul, apoi planta femela produce spori care cresc in sporofite.
 
 De asemenea, muschi se pot reproduce si asexuat, prin extensii, din care cresc noi plante. O alta cale de raspandire, este prin fragmentare. Parti rupte dintr-o planta, vor creste separate intr-o noua planta. Acesta este un lucru de tinut minte, atunci cand tundem muschii in acvariu. Daca nu recuperam toate partile taiate din muschi, acestea se vor prinde in locatii nedorite din acvariu, ducand in cele din urma la o imbacsire cu muschi, care va fi dificil de curatat.
 
muschi inmultire
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Unde cresc muschi in natura ?
 Muschi exista peste tot pe planeta, de la zonele arctice pana la ecuator. Prefera zonele umbrite, din simplul motiv ca acolo vor ramane in permanenta la umezeala. Cresc in copaci, in crapaturile din pavaj, acopera tundra si bineinteles in acvariile noastre, oriunde gasesc umezeala si nutrienti. Sezonul lor favoprit, este iarna, cand apa se gaseste din belsug, lumina slaba si temperaturile scazute. Pe timpul verilor, muschi tind sa se usuce si devin dormanti, cu un ritm de crestere foarte lent, pana la restabilirea conditiilor prielnice.
 
 Muschi in acvariu.
 Muschiul, in acvariu, este un excellent mijloc de evidentiere, de accentuare in acuascape. In functie de specia folosita, se poate folosi culoarea lor, pentru contrast cu alte plante, culoarea verde inchis a muschilor, contrastand cu verdele crud, deschis,m sau cu rosul aprins al plantelor. Majoritatea acvaristilor atasaza muschii de stanci, sau buturugi, prin diferite mijloace. Unii folosesc superglue, altii, fir de bumbac, care in timp va putrezii si va disparea, iar muschiul va avea timp destul sa prinda radacini si sa ramina atasat. Se poate atasa de asemene cu plasa, pentru a crea diferite contururi, adesea construite pe ziduri de muschi.
 
 
Search

Calendar
«  March 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Entries archive

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz