Tuesday, 2024-03-19, 6:47 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Plante de acvariu


Specii de plante ( A - B )


In acvaristica a fost introdusa sub numele de Telanthera osiris. Planta este raspandita in zona tropicala a Americii de Sud. Este o planta erbacee mica, care traieste in mlastini, avand doua forme: emersa (la care frunzele se intind la pamant), submersa (la care frunzele cresc in sus). Frunzele sunt in cruce late, lanceolate pana la eliptice, care se ingusteaza in zona in care ar trebui sa fie petiolul sau au un petiol foarte scurt. Au 4 cm lungime si 15 mm latime. Partea de sus a frunzei este verde deschis pana la verde oliv, iar partea inferioara este verde deschis pana la roscat deschis.
Aceasta planta are o varietate Alternanthera reineckii "lilacina" care creste pana la o lungime de 6 cm si o latime de 20 mm. Partea superioara a frunzei este verde oliv deschis sau verde roscat in care apar zone rosii, iar partea inferioara este de la rosu deschis pana la rosu inchis. Pentru acvarii nu este inca o planta perfect adaptata avand nevoie de o perioada mai mare de adaptare si chiar si atunci creste foarte incet .
Cultivarea ei in acvariu, poate fi dificila, avand nevoie de multa lumina, un substrat bogat in nutrienti si un nivel mai ridicat de CO2. Inmultirea se face prin butasi, desi poate fi facuta si prin seminte. Butasii, frunze separate de planta mama, pot fi lasate sa pluteasca in apa pana la aparitia radacinilor, dupa care vor fi plantate in substrat. Un nivel scazut de iluminare, va avea ca efect o crestere foarte inceata. Pentru o crestere rapida si sanatoasa, necesita adaugarea de nutrienti sub forma lichida.
Ph recomandat : 6.2-7.1, duritatea : 4-12, temperatura :23-30C, substrat : pietris fin, Tip de crestere : inceata.
Se recomanda pozitionarea ei in fundal, sau pe zona de mijloc a acvariului, oferind un contrast placut cu nuantele diferite de verde, ale celorlalte plante.

Inapoi la cuprins


 Specia face parte din familia Araceae genul Anubias, fiind studiata de Engler in 1899. Este o planta de mlastina cu rizom. Frunzele pornesc din rizom si au forma lanceolata de un verde inchis cu o suprafata lucioasa, ca si cum ar fi cerate. Creste foarte lent, rata de crestere fiind de o frunza la 3 saptamani.  Are nevoie de foarte multa lumina, o apa limpede si o temperatura in jur de 25° C. Planta se inmulteste prin rizom. In acelasi timp, pe rizom pot exista 6-8 pui. Acestia nu se vor separa decat in momentul in care au radacini proprii. Lungimea maxima este de 10 cm.

 In acvarii este adesa fixata de roci sau buturugi de ornament. Poate produce flori submerse. Este considerata de acvaristi drept o planta usor de intretinut, datorita cerintelor reduse fata de nutrienti si faptului ca nu va fi consumata ca hrana de catre pestii ierbivori ( Cichide Africane , Goldfish ). Poate fi plantata in forma emersa, cu frunzele deasupra apei.

 Reproducerea in acvarii poate fi facuta prin divizarea stolonilor , sau prin divizarea lastarilor laterali. Este posibila si inmultirea prin seminte.

 Reprezentanta cea mai inalta a acestui gen este Anubias Gigantea si Anubias Heterophylla, cu frunze care pot atinge 80 cm, iar cea mai mica Anubias Barteri var.Nana cu inaltimi de pana la 10 cm.

Inapoi la cuprins


   Aponogeton crispus

 

Aponogeton Crispus Aponogeton Crispusl Aponogeton Crispus Aponogeton Crispus Aponogeton Crispus

Este originara din Sri Lanka, Asia de Sud-Est, fiind o planta submersa cu rizom sferic, care ajunge pana la 3 cm in diametru. Frunzele au dimensiuni variabile intre 15-60 cm lungime, puternic ondulate pe margini, avand o coloratie de la verde deschis pana la maro ruginiu. Planta are in general o forma sferica. Face o singura floare de culoare alba. Temperatura optima este de 20-30° C. Lumina poate merge de la foarte puternica pana la penumbra, acest lucru avand drept urmare variatia coloritului frunzelor. Substratul trebuie sa fie bogat in substante minerale, fiind format din nisip, argila si turba fiarta.  Daca aceste conditii vor fi indeplinite, o masa de frunze va creste, iar florile nu vor intarzia sa apara. La incetinirea ritmului de crestere al plantei, rizomul se scoate din acvariu si se pune timp de 8 saptamani in alt acvariu la o temperatura de circa 15° C.
Se inmulteste  prin seminte, care se formeaza pe o tulpina ce poate ajunge la 80 cm inaltime. Florile sant parfumate si inflorirea dureaza 1-2 saptamani. Polenizarea se poate face cu o pesula fina.  Semintele au o forma eliptica, lungi de 5-6 mm cu un diametru de circa 2 mm. Au 2 mustati, care in pozitie orizontala a semintei stau in sus apoi se indoaie si patrund in nisip formand radacinile. Este bine ca in cazul obtinerii de seminte, cand acestea au cazut pe nisip, sa le plantam intr-un acvariu mai mic, la temperatura camerei (cu o coloana de apa pana in 30 cm).  Inmultirea se poate face si prin atenta separare a rizomilor.

Inapoi la cuprins


 
 Mai este cunoscuta si ca Aponogeton Fenestralis, fiind una din plantele cele mai ciudate. Frunza nu este acoperita pe toata suprafata ci are doar o retea de nervuri, lipsind tesutul frunzelor, de aici si denumirea de "fenestralis". Frunza seamana cu o racheta de tenis de camp (nu ca forma). Planta este raspandita in Madagascar, unde o gasim in ape lent curgatoare, in zone mai umbroase. Forma frunzei este ovala, lunguiata, cu o culoare verde inchis pana la verde roscat si poate ajunge pana la 60 cm lungime. Este o planta inca neadaptata acvariului, de aceea nu rezista decat un an. Are nevoie de schimbari dese de apa. In acvariu este necesar sa introducem pesti care consuma alge. Rizomul este sferic , are 3 cm diametru si este comestibil.  Temperatura optima 15-26 C, PH 5-7.5,   lumina puternica si un substrat bogat in nutrienti.
 Inmultirea se face prin taierea rizomului,  sau prin seminte. Semintele se formeaza pe o tulpina de pana la un metru inaltime, floarea atarnand la 20 cm deasupra apei. In general inmultirea este dificila, planta fiind cultivata in pepiniere, de unde este livrata acvaristilor. In mediul natural planta  a devenit rara.
  
  

  

Bacopa Amplexicaulis

Bacopa Amplexicaulis Bacopa Amplexicaulis Bacopa Amplexicaulis Bacopa Amplexicaulis


Bacopa caroliniana, denumita comun veninarita, este o planta de acvariu populara si rezistenta, orginara din sudul SUA si America Centrala, care face parte din familia Scrophulariaceae, genul Bacopa. 
 
Este o planta perena, submersa, dar uneori poate fi si plutitoare. Frunzele sale sunt suculente si relativ groase, iar daca sunt zdrobite emana un miros de lamaie. Forma lor este ovala, sunt dispuse opus pe tulpina si sunt de culoare variabila, in functie de cantitatea de lumina. La lumina puternica, frunzele se vor colora chiar in maro-roscat. Frunzele plutitoare, atunci cand exista, au acelasi aspect cu cele submerse. Florile mici si albastre sunt foarte frumoase si plutesc la suprafata apei, dar pot ramane chiar si submerse. Poate atinge 50-90cm inaltime si 4-8cm latime.

Bacopa caroliniana este usor de ingrijit, dar are nevoie de lumina puternica si de o apa bogata in nutrienti. Are un ritm destul de scazut de crestere si este foarte frumoasa, punand in valoare plantele de pe fundal. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 20 si 26°C, PH-ul intre 5 si 7, iar duritatea intre 3 si 15dGH. Are nevoie de un sol bogat, de preferabil pietris.
 
Pentru o perspectiva estetica reusita Bacopa caroliniana trebuie plantata, in palcuri de mai multe fire, in partea din mijloc sau din spate a acvariului. Faceti cu mana sau cu o unealta speciala o mica excavatie in substrat in care sa introduceti radacina si tasati solul in jurul plantei. 
Butasirea
In acvariu Bacopa caroliniana se inmulteste prin butasire, adica prin taierea si replantarea varfurilor sau a ramurelelor laterale. Sectionati partea superioara a tulpinei cu o foarfeca si replantati-o, ingropand aproximativ o treime din ea (4-5cm) in substrat. Planta mama ramasa va dezvolta ramurele laterale care vor putea fi butasite ulterior.
   

  
Barclaya Longifolia Barclaya ongifolia Barclaya longifolia Barclaya longifolia Barclaya longifolia

 Face parte din familia Nymphaeaceae, genul Barclaya, biotopul natural fiind Birmania, Tailanda si Vietnam, unde traieste in ape putin adanci si limpezi, umbrite de maluri. Frunzele sunt lungi, cu un petiol destul de scurt, mai late la baza si care se ingusteaza spre varf, cu partea superioara de un verde maroniu, pe partea inferioara roscate. Frunzele sunt delicate, avand partea superioara lucioasa . Nervurile frunzei sunt evidente, mai deschise la culoare decat restul frunzei. Varianta rosie este mai mica decat cea verde. 
  
Inmultirea se face prin butasi sau seminte.  Este una dintre cele mai usor de inmultit plante si vor inflorii cu usurinta. Au nevoie de bazine mari pentru ca pot atinge 30 cm lungime. Pe cat posibil in acvariu nu vom tine melci, acestia devorind cu lacomie frunzele fragede . Au nevoie de un substrat hranitor din care nu va lipsi argila. Apa trebuie sa contina fier. Se vor planta in zone umbroase ale acvariului, sau vom crea aceste zone prin plante plutitoare. Temperatura optima este de 20-28° C, dar in nici un caz sub 20° C. Apa nu trebuie sa fie prea dura. Se preteaza bine in acavriile cu discusi, deoarece suporta bine temperaturile ridicate.
  

  
   
Bolbitis Heudelotti Bolbitis Heudelotti Bolbitis Heudelotti Bolbitis Heudelotti

Bolbitis Heudelotti


Face parte din familia Polypodiaceae, fiind o feriga de rau. Este o planta raspandita in zona tropicala din Africa. Specia a fost denumita initial, de Fee, Gymnopteris heudelotti, dar in 1934 Alston a trecut-o ca facand parte din specia Bolbitis. Are un rizom lung, aproape lemnos, pe care cresc frunze de-o parte si de alta. Lungimea rizomului este de 30 cm, avand numeroase radacini. Totusi planta se va "ancora" pe un suport tare ca: radacina ornamentala sau o piatra. Rizomul se poate taia in mai multe parti, rezultand mai multe plante. Are nevoie de o temperatura de 25° C, de o apa curata si limpede, precum si de o lumina puternica. Cand introducem planta in acvariu, aceasta are nevoie de o perioada destul de lunga de acomodare, apoi creste foarte repede, crescandu-i o noua frunza la fiecare 4-5 zile. Prefera o apa cu duritate medie sau chiar dura (4-13 dH). Are nevoie de un pH usor acid, 5-7.5. Injectarea de CO2 poate duce la marirea ritmului de crestere. De asemenea sunt constatari de crestere mai rapida in cazurile in care se afla in "bataia" curentului de la pompa.
   
Search

Calendar
«  March 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Entries archive

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz