Thursday, 2025-01-02, 4:57 PM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

BOMBA CO2

 Instalatia de co2 (BOMBA ). 

 


   Asa cum se stie, sub influenta luminii, plantele acvatice extrag dioxidul de carbon CO2, dizolvat in apa, sau aflat sub forma instabila de acid carbonic si prin procesul de fotosinteza elibereaza oxigen, carbonul, fiind transformat in biomasa. 

  Introducerea suplimentara de CO2, ocupa un rol important in acvaristica moderna , daca doriti sa cresteti plante viguroase, intr-un acvariu de invidiat . Puteti spune, ca este rolul pestilor sa produca CO2 prin respiratie, dar nu este suficient , mai ales pentru plante pretentioase. Cu aceasta instalatie se aduce un surplus de CO2 foarte necesar plantelor de acvariu. Bomba co2 este confectionata artizanal si este la indemana orcarui acvarist, costul fiind simbolic fata de instalatiile de  CO2 care se gasesc in magazinele de specialitate. Este recomandat sa se foloseasca doar pentru acvariile mai mari de 50 litri, caz in care un exces accidental de CO2, este greu de atis. Aceasta deoarece, volumul de apa este mare, suprafata acvariului  este de asemenea mare, iar CO2 fiind instabil in apa, surplusul se va elibera in atmosfera. 

 Reteta pe care o folosesc este pentru un PET de 2 1/2 litri (pepsi,fanta,cola ) . Se recomanda acest tip de sticle, deoarece rezista la presiuni ridicate 8-10 bari. 
1. 1100 ml de apa (eu folosesc apa de la robinet PH este de 7.8-8 la Mangalia , pentru PH sub 7 se recomanda o lingurita de bicarbonat de sodiu )
2. 500 g zahar
3. 2 plicuri de gelatina Dr. Oetker -10 g fiecare
4. 1/2 dintr-un cub de drojdie (ambalaj argintiu Verifica termenul de valabilitate sa nu ai probleme )
5. un plic de bicarbonat de sodiu

  Se pune la incalzit apa pana ajunge la 75-80 grade , se toarna zaharul si se amesteca pana aproape de punctul de fierbere.  In alt vas se prepara gelatina , 150 ml de apa incalzita la 30-35 grade, se lasa la hidratat 5 minute . Atentie geletina si zaharul trebuie terminate in acelas timp, dupa care se amesteca 1-2 minute (pentru a obtine un  PH mai mic de 5 al solutiei, folosesti o lingurita de bicarbonat de sodiu ), cand amesteci gelatina cu zaharul.

 Se lasa la racit in vasul care s-a preparat, pana ajunge la 10-15 grade, dupa care se toarna in sticla de 2 1/2 . Se pune in frigider pentru 24 h dupa care se lasa in camera unde se afla acvariul, pana ajunge la temperatura camerei.

 Urmeaza prepararea drojdiei , 1/2 dintr-un cub si 100 ml de apa la 25-30 grade se amesteca 1-2 minute , turnati cu grija si nu faceti miscari bruste cu sticla .Reactia incepe in 1-2 h , la o temperatura optima de 22-25 grade iarna . Vara cand este mai cald, reactia este mai violenta si se va termina mai repede , o sticla de 2 1/2, functionand,  putin peste 5 saptamani.   

  Accesorii pentru BOMBA CO2   
 1.  Furtun siliconic care este rezistent la co2 (asemanator celui folosit la pompa de aer ) 2-3 m, depinde unde doriti sa pozitionati sticla.
 2. Un robinet pentru reglat debitul. 
 3. Manometru optional (eu folosesc si am avut presiune max. 1 bar ) .
 4. Supapa unic sens (valva antiretur ). 
 5. Difuzor pentru co2 (simplu cu membrana din ceramica sau tip spirala ). ATENTIE !!!  se va amplasa cat mai jos in acvariu, pentru a mari cat mai mult suprafata de contact a gazului cu apa. 
 6. Piatra pentru aer in cazul cand nu ai difuzor, dar nu va scoate bule fine si este posibil sa se desprinda din lipitura cu partea din plastic unde conectezi furtunul .
 7. Capacul (acelas de la PET ) pe care-l gauresti si folosesti un stut de legatura cu furtunul siliconic de la un perfuzor lipit cu silicon in interiorul capacului .
 8. O sticla de 1/2 numarator de bule si pentru decantat spuma ,este recomandat sa se foloseasca. La o perioada de 1-1 1/2 luni daca folosesti difuzor cu membrana din ceramica apare un puf alb pe partea de contact a membranei cu apa din acvariu care impiedica bulele de co2 sa iasa prin mebrana , gazul co2 se filtreza la trecerea prin apa din numaratorul de bule . Pentru a curata membrana de puful depus , difuzorul se fierbe intr-un vas cu apa de la robinet pentru 10 minute .Atentie cum manipulati difuzorul dupa fierbere sa nu se sparga, este indicat sa-l lasati in vas pana cand apa ajunge la 20-25 grade .Acest puf alb apare din cauza gazului co2 care are impuritati .Daca respectati reteta nu o sa aveti surprize , spuma nu o sa plece din sticla, ramanand destul spatiu liber pentru spuma. 

Circuitul este : Sticla 2 1/2 - Valva antiretur - Numarator de bule (capacul PET-ului de 1/2 litru trebuie sa fie cu doua stuturi , pe un stut se introduce o bucata de furtun sa ajunga aproape pana pe fundul sticlei ,pe acesta intra gazul co2 din sticla mare iar pe al doilea iese gazul co2 din numaratorul de bule , se adauga 300 ml de apa de la robinet) - Difuzor cu membrana din ceramica sau piatra pentru aer.

Cand aveti probleme cu excesul de spuma din sticla , turnati 2-3 picaturi de ulei ( comestibil ) in PET . Reactia se va pondera , spuma este sub control .

  PH-ul la Mangalia  este de 7.8-8 , iar folosind BOMBA CO2 am ajuns la 7.1-7.2.  Nu va speriati PH-ul nu va scadea prea mult, asa cum scrie pe alte site-uri si nu este nici un pericol pentru pesti .
  NOAPTEA BOMBA CO2 ESTE FUNCTIONALA . 

SUCCES!!! 
Complectarile , sugestiile si comentariile sunt bine venite.

Category: My articles | Added by: claudiu (2011-05-18) | Author: Chitu Claudiu -MANGALIA E
Views: 3701 | Tags: plante acvariu, bomba CO2, acvarii, Co2 in acvariu, pesti acvariu | Rating: 3.4/18
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2025
Website builderuCoz