Sunday, 2025-01-05, 0:16 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Totul despre Planaria
 

Planaria

magazin acvaristica online

Magazin acvaristica online

 

 

Clasificare stiintifica

Regnul:     Animalia

Increngatura:      Platyhelminthes

Clasa:        Turbellaria

Ordinul:      Tricladida

Subordin:     Continenticola

Familie:     Planariidae

Genul:        Planaria

  Planaria este un vierme plat, neparazit, intalnit in multe parti ale lumii, traind in rauri, sau ape statatoare, atat dulci cat si sarate.      Unele specii sunt terestre, ascunzandu-se sub butuci, in pamanul umed, sau pe lante in zone umede.    Planaria este inrudita cu parazitul care produce boala de ficat ,galbeaza, cunoscuta in special la oi.

  Unele Planarii, prezinta o abilitate deosebita, de a-si regenera parti rupte ale trunchiului. De ex. o planaria sectionata transversal, sau longitudinal, se va regenera in doi indivizi diferiti. Unele specii de Planaria, prezinta doua urme de ochi, denumiti oceli, cu care pot detecta doar intensitatea luminoasa, ca niste fotoreceptori, care ajuta animalul sa se fereasca de lumina puternica. Planaria se deplaseaza cu ajutorul unor cili situati pe partea inferioara a corpului, glisand astfel pe un pat de mucus, alte specii se unduiesc cu ajutorul unor muschi subcutanati, asemeni melcilor. Are corpul foarte rezistent, fiind acoelomate, adica corpul lor nu prezinta cavitati interne.

Anatomie

Planaria are un sistem digestiv simplu, alcatuit din gura ( situata la mijlocul corpului), pharinx, si cavitate gastrovasculara. Gura este situata in mijlocul parti inferioare a corpului. Enzime digestive sunt generate de gura, astefel incepand digestia , inca din exterior. Planaria mananca, animale mici, vii sau moarte, pe care le sorb cu gura puternica, dupa ce au  fost dizolvate de sucurile gastrice. Planaria primeste oxigenul si elibereaza CO2ul, prin difuzie. Sist excretor este compus din numeroase canale subtiri, care conduc spre exteriorul corpului.

Planaria sistemul nervos

Ganglionul cerebral, situat sub ocelii fotoreceptori, este o masa bilobata de tesut nervos, numita impropriu creier, care s-a demonstrat ca prezinta oscilatii electrofiziologice spontane, asemanatoare cu activitatea electro-encefalografica la animale. Din acest ganglion pleaca doua cordoane nervoase de-a lungul corpului, iar intre aceste doua cordoane, o serie de nervi transversali. Cu aceasta retea nervoasa , planaria isi poate coordona miscarile, in functie de stimulii din exterior. La baza capului, mai exista doua auricule, asemeni urechilor, care sunt sensibile la atingere si la prezenta anumitor substante chimice. Corpul este subtire, plat, cu cap in forma de triunghi, de culoare neagra, maro, albastru, gri, sau alb.

Planaria reproducere

 Exista la planaria atat reproducvere sexuata, cat si asexuata. Dpdv sexual, planaria este hermafrodita, posedand atat ovare, cat si testicole. Astfel un gamet se va combina cu un gamet al altui exemplar, in cazul reproducerii intre doua exemplare. Fiecate planarie transporta excretiile sale, la alte exemplare, imprastiind si receptionand sperma. Ouale se dezvolta in interiorul organismului, adapostite in capsule. Cateva saptamani mai tarziu, ouale eclozeaza in noi exemplare. Reproducerea naturala este preferata, deoarece mareste speranta de supravietuire a speciei, prin ridicarea nivelului de diversitate genetica.

  In reproductia asexuata, planaria isi detasaza coada si fiecare parte isi va regenera partea pierduta, cu ajutorul neoblastelor ( celule stem specializate ), care se vor diviza si diferentia, formand doi viermi. Unele specii de planaria sunt doar asexuate.

   Profilaxie

 Beta si Gurami

 In acvariile care nu sunt destinate crevetilor, o solutie rapida si absolut ecologica, de a ascapa de planaria, o reprezinta pesti Beta si Guramii. Beta chiar va va oferii un spectacol, pandind infoiat minute in sir , ca o pisica, pana planaria va iesii din nisip, si va devenii o prada usoara. S-ar putea sa dureze cateva zile pana toate planariile vor iesii din nisip, dar eradicarea lor este sigura.

 Cuprul

Tratamentele pe baza de cupru, dau intotdeauna rezultate 100%. Chiar daca este o solutie pe baza de cupru, sau metoda cu placi de cupru, intre care se aplica un curent continuu, la una din placi tot o sare a cuprului se va degaja.

 Din pacarte la cupru, crevetii sunt si mai sensibili, deci nu se poate aplica in acvariile cu creveti.

Capcanele pentru planaria.

 Capcanele pentru planaria sund dispozitive diverse, facute in regim DYI, sau din comert, care au cam acelas principiu. Sunt compuse dintr-un recipient transparent, pentru a putea observa daca sunt ceva planaria inauntru, prevazute cu o intrare astfel conceputa incat planaria odata intrata sa nu mai poata gasii calea de iesire ( tinand cont ca planaria nu vede , nu este greu). Exista multe variante ale acestui dispozitiv si nu insistam asupra lui acum, oricum nefiind o solutie, ci doar un mod de a le mai reduce numarul. Aceasta deoarece, planariile nu dau navala in capcana, gasesc intrarea destul de greu, intrare mult mai usor de localizat de catre creveti. Veti avea astfel in capcana atat planaria, cat si creveti, iar crevetii care petrec o noapte in capcana alaturi de planaria, vor fi expsi unui mare pericol. Atunci cand eliminati 10 planarii cu capcana, creati de fapt conditii de dezvoltare pentru alte 10 sau mai multe, in acvariu.

  Fenbendazolul

  Fenbendazolul este un medicament folosit in tratamentul parazitilor gastrointestinali, la multe animale. Este folosit de fermieri, de proprietarii de petshopuri, acvaristi, impotriva parazitilor interni la animale.

  Fenbendazolul este vandut sub diferite denumiri, una dintre ele fiind Panacur Varianta romaneasca se numeste Rombendazol. Folosirea sa in acvaristica , in lupta contra viermilor Planaria si a Hidrei este o descoperire mai recenta, care din relatarile mai multor acvaristi, a avut un real succes.  Si ce este mai important poate fi folosit cu succes in tratarea acvariilor cu creveti.  Ca deficiente , se relateaza dificultatea dizolvarii medicamentului in apa si posibilitatea unei usoare scaderi a PH-ului in apa.     Dizolvarea se face prin pisarea fina a medicamentului si dizolvarea lui intr-un pet de 200ml, prin agitarea pana la dizolvarea complecta, dupa care se adauga in acvariu. Dozajul ar fi de, o pastila la 25 de litri de apa. A doua zi se face un schimb partial de apa de 30 -50 %. Planariile ar trebui sa dispara in 2-3 zile, in mod ciudat nu le veti vedea moarte, ci doar un le veti mai vedea deloc.

  No Planaria

(betel nut palm extract extract de nuci de areca ?)

  No planaria, un produs nou natural,  aparut pe piata, care contine extracte de plante, eficient in combaterea planariei si hidrei. Deocamdata se achizitioneaza de pe Ebay. Probabil in curand va fi disponibil si la noi.  Trebuie avut in vedere, ca distrugerea lor in masa, va avea ca rezultat o mare masa de planaria in descompunere, deci se impune sifonarea substratului si schimburi partiale de apa.

  Golirea acvariului si pornnirea lui de la zero, nu ajuta, in curand in conditii prielnice, vor aparea din nou.

 Reducerea temperaturii, nu va face decat sa le incetineasca activitatea, insa nu le va face nici un rau.  Dealtfel se descurca foarte bine inghetate in frigider, pentru cateva luni bune, revenind la viata imediat ce temperatura obtima va fi restabilita.

  Sunt Planaria periculoase ?

…NU va lasati pacalit de aspectul inofensiv, viermii plati reprezinta un pericol pentru acvariu !!!

  Putina lume pare sa inteleaga semnalul de alarma asociat acestor apparent inofensivi micuti alunecosi.

 In mare Planaria poate fi impartita in doua tabere ; acelea care se hranesc cu resturi si cele care sunt pradatori.


      Grupul apartinand genului Dugesia, adica planariile maro si negre, sunt considerate nepericuloase, cel putin pentru pesti. Se hranesc inofensiv cu resturile din pietris, sau la suprafata, insa aparitia lor indica un acvariu care sta prost la capitolul intretinere.   Un acvariu cu multa mizerie, va adaposti sute de indivizi, care au fost semnalati de multe ori catarandu-se pe corpul pestilor sau strecurandu-se in branhiile lor, cauzand discomfort si stres.

 Pentru creveti, pot fi o adevarata problema. Unele cercetari indica faptul ca planaria sectreta o toxina, care este inofensiva pentru pesti, dar este susceptibil toxica pentru nevertebrate. Este posibil ca viermii sa se strecoare direct sub carapacea crevetilor, asa cum au in obicei si sa inoculeze toxinele direct acolo. 

 De fapt e posibil sa fie vorba de acele enzime digestive, despre care vorbeam la capitolul digestie.
 

    Grupul apartinand genului Procotyla, in special Procotyla Fluviatilis ( planaria albe ), sunt pradatori feroce, in masura in care un vierme de 10-15 mm poate fi. In dieta lor se gasesc viermi mici, crustacee, si chiar propriile specimene. Procotyla se ``repede`` la tot cei vine in apropiere, pui de creveti, oua de creveti sau icrre de peste si-n unele cazuri chiar la creveti adulti.

Category: My articles | Added by: myraghi (2014-10-09) | Author: Mircea Radoane E W
Views: 8187 | Comments: 2 | Tags: eliminare planaria, planaria, magazin acvaristica online, viermi plati planaria, tratament planaria | Rating: 3.0/1
Total comments: 2
2 myraghi  
0
Da Claudiu si eu sunt tare suparat pe viermii astia oribili, era sa pierd toti crevetii intr-un acvariu. Erau tot mai putini, de la o zi la alta si nu mai vedeam pui deloc. Asa ca am scos crevetii care au mai ramas si am pus Beta pe ei. A fost un spectacol pe cinste.

1 claudiu  
0
Mircea , sunt "niste" viermi periculosi . Candva am pierdut o batalie cu acesti viermi . Un articol ff bun wink

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2025
Website builderuCoz