Wednesday, 2025-01-22, 5:09 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Ancistrus Dolichopterus Ancistrus Dolichopterus Ancistrus Dolichopterus Ancistrus Dolichopterus Ancistrus Dolichopterus      

 
 

Ancistrus Dolichopterus

Specia: Ancistrus dolichopterus (Kner, 1854)
Sinonime: Hypostoma punctatum, Xenocara dolichoptera,Starlight Bristlenose Catfish, Bushymouth Catfish
Familie: Loricariidae
Subfamilia: Ancistrinae
Origine: America de Sud, bazinul amazonian, Rio Negro, Brazilia, Guiana
Marime: 14-15cm,   in acvarii 8-13cm
Inmultire: Icre
Hrana: Omnivor si vegetarian
Intretinete: usoara
Reproducere: dificultate medie
Tip Bazin: lung, min. 80cm
Nivel inot: pesti de fund
Temperatura: 24-28  C        Duritate:  2 - 10 dGH    PH: 5 - 7
T. Reproducere: 23, max. 24  C
Volum minim de apa: 80l
Speranta de viata: peste 10 ani


Dimorfism sexual
Masculii adulti par a fi mai mici decit femelele. Recunoasterea sexelor nu este o problema, masculii avind pe cap numeroase coarne care la capat sunt bifurcate. La femele coarnele lipsesc s-au sunt mult mai mici, subtiri si nebifurcate. Coarnele apar pe la 7-8 luni, uneori mai tirziu, depinzind de tipul de mincare oferit. Femelele gestante se recunosc usor dupa zona umflata din regiunea papilei genitale. 

Descriere
Sunt pesti sociabili care pot fi tinuti cu marea majoritate a pestilor de avariu. De preferat ar trebui tinuti minim 3-4 exemplare, in bazine ceva mai lungi de 80cm. Datorita placilor osoase care formeaza un adevarat "schelet extern” (exoschelet), nu pot fi ciupiti de alti pesti si in stadiul adult sunt foarte rezistenti la boli. Placile osoase lipsesc de pe partea ventrala. Gura este plasata ventral, are forma unei ventuze, fiind specializata pentru fixare si pentru hranirea cu alge pe care le roade de pe geamuri, plante, decor, etc. Inotatoarele sunt mari si foarte puternice. Pestii sunt activi seara si noaptea, dar, intr-un acvariu mai umbrit apar si ziua. Cu toate ca este cunoscut ca un mincator de alge, din pacate, chiar daca numarul de pesti este mare, nu ne va scapa niciodata de algle din acvariu, mai ales ca are anumite preferinte. Nu distruge plantele daca acestea sunt sanatoase. 

Conditii de crestere
Prefera acvarii bine plantate cu zone umbroase. Plantele de suprafata nu trebuie sa lipseasca. Ca substrat se va folosi nisip grosier s-au pietris marunt, de preferat mai putin colturos. Fundul bazinului trebuie amenajat cu radacini, ghivece sparte pentru a forma ascunzisuri. Este un peste putin pretetios fata de calitatea apei: duritate 2-10Gh, max.20; pH=5-7, dar dupa o aclimatizare chiar 7.8; temperatura intre 24-28 grade C. Totusi pestii sunt sensibili mai ales la folosirea unor substante chimice ("medicamente”) in concentratie mare; tripaflavina, verde de malahit, etc. 

Reproducerea
Reproducerea acestui peste se poate face si de catre acvaristii mai putin expermentati. Pentru reproducere se poate folosi un acvariu de cca. 60l, fara substrat si amenajat cu multe ascunzisuri: radacini, ghivece cu mai multe gauri de acces, diverse decoruri gaurite etc. In bazinele de reproductie nu trebuie sa lipseasca tuburile de plastic, de culoare inchisa, obturate la unul din capete sau asezate astfel incit unul din capete sa fie "blocat”, unde pestii au obiceiul de a depune. Inainte de reproducere femelele ar trebui tinute separat si hranite din belsug mai ales cu hrana vegetala. Acest lucru nu este, se pare, absolut necesar. Masculii se vor pune in bazinul de reproductie cu 2-5 zile inainte de introducerea femelelor. Pentru a forta reproducerea se foloseste schimbarea unei treimi din apa cu apa proaspata statuta. In timpul depunerii masculii capata un colorit deosebit, in timp ce coloritul femelelor ramine neschimbat. Temperatura apei trebuie sa fie de 23, max. 24 grade C. La o temperatura mai mare icrele eclozeaza mai repede si pierderile vor fi foarte mari. Dupa introducerea femelelor in bazin, in mod normal incep jocurile nuptiale. Abdomenul femelei se mareste literalmente vazind cu ochii. Icrele vor fi depuse in goluri, de obicei acolo unde te astepti mai putin. Masculul acopera un ciorchine destul de mare de icre, pazind si ventilind ponta . Icrele sunt mari, de aprox. 3mm diametru de culoare portocaliu deschis. Dupa depunere este de preferat ca femela sa fie scoasa din acvariu pentru ca masculul sa-si vada linistit de ingrijirea icrelor. Icrele eclozeaza dupa cca. 6 zile in functie de temperatura. Dupa alte 6-7 zile puii parasesc adaposturile. Puii sunt destul de mari si cind se imprastie prin acvariu se lipesc de geamuri, de pietre, si de frunzele plantelor. Puii se pot hranii usor cu tubii tocat si foarte bine spalat, faina de ovaz, frunze de salata oparita. Deoarece sunt destul de imobili nu este indicata hranirea cu nauplii de artemia. Eu am folosit-o totusi dupa ce am congelat-o citeva ore (altii prefera sa o opareasca). Cresterea puilor este neuniforma si de aceea este recomandat ca puii sa fie triati in bazine separate. In bazinul de reproducere filtrarea si aerarea trebuie sa functioneze permanent.

 


Search

Calendar
«  January 2025  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2025
Website builderuCoz