Hyphessobrycon Callistus (Serpae Tetra)
Origine: America de sud, Peru, bazinul raurilor Amazon si Paraguay
Genul: Hyphessobrycon
Familia: Characidae
Sinonime: Serpae Tetra, Jewel Tetra, Callistus Tetra, Blood Characin, Hyphessobrycon Eques
PH: 5.5-7.5
Durit: 3.0 - 12.0 dGH
Temp: 24-28°C
Marime: 4 Cm
Durata de viata: 5 ani
Descriere
Serpae Tetra, este un peste inalt si plat. Femelele sunt mai robuste si mai rotunjite.
Culoarea corpului poate varia, de la rosu aprins, la maro rosiatic. O pata neagra, asmanatoare unei virgule, este situata imediat in vecinatatea operculelor. La unele exemplare, aceasta poate fi foarte mica, sau chiar poate lipsii. Inotatoarea dorsala este inalta si colorata in negru cu marginea alba. Inotatoarea anala si cele ventrale sunt rosii, iar inotatoarea anala este de asemenea neagra, cu marginea alba. Serpae Tetra este un peste in general pasnic, insa atunci cand sant tinuti in carduri mai mari, atunci cand se hranesc frenetic, isi vor ciupi unul altuia inotatoarele. In mod normal, vor inota pasnici, in grup, ocupand spatiul de mijloc al acvariului.
Ingrijire
Acvariul trebuie sa fie bine plantat, folosind fie plante naturale, fie de plastic. Puritatea apei trebuie mentinuta printr-o filtrare corespunzatoare. Hranirea nu reprezinta o problema, Serpae Tetra consumand cu placere, orice tip de hrana, de la fulgi la hrana vie, important fiind doar ca aceata sa fie cat mai variata.
Reproducerea
Hyphessobrycon Serpae este una dintre cele mai usor de reprodus specii de Tetra. Trebuie sa alegem cu atentie perechile.
Folositi un acvariu mic de reproductie, de 10 – 15 litrii, cu substrat inchis la culoare,, plante cu frunze fine ca Myriophyllum, Cabomba, Java Moss si ceva plante plutitoare. Apa trebuie sa fie usor acida, la un pH de 6 – 7 si 4 – 8 dH si temperatura de 26 – 28 C. Micile icre transparente, vor fi inprastiate printre plante. Reproducatorii isi vor manca icrele, deci vor fi inlaturati imediat ce s-a incheiat depunerea.
Puii vor ecloza in 24 – 28 de ore. Dupa alte 5 zile sacul vitelin se va resorbi complect si poate incepe hranirea. Trebuie hraniti cu infuzori, galbenus de ou,
iar dupa ce mai cresc, cu hrana sub forma de fulgi, maruntita fin. Atentie la supra hranire, va duce la degradarea apei, iar puii in aceasta perioada nu pot
fi mutati. Mutarea lor prin sifonare, este posibila abia din ziua a zecea. Dupa 4 – 5 saptamani puii incep sa semene cu parintii, ca forma si colorit.