Wednesday, 2025-01-22, 6:11 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Panda Corydoras Panda Corydoras Panda Corydoras Panda Corydoras Panda Corydoras

 

Corydoras Panda

  Origine: Peru, America de sud ; raurile Amarilae, Aquas, Ucayali

  Genul: Corydoras    Fam. : Callichthydae

  Sinonime: Panda Cory, Panda Catfish

  PH: 5.8 - 7.8        Durit: 4 - 18 dGH    Temp: 22 - 28 C

  Marime: 3 - 4 Cm      Durata de viata: 5 ani

  Descriere

 Culoarea de fond este alb, spre roz - orange. doua dungi negre strabat vertical corpul, una in regiunea cozii, iar cealalta in  zona capului, acoperind ochii ca o amsca, de unde si asemanarea cu dragalasul urs Panda. Inotatoarea dorsala este de asemenea de culoare neagra. Inotatoatele pectorale pozitionate imediat in vecinatatea operculelor, sunt orientate orizontal, asemeni aripilor unui avion.   La fel ca toti ceilalti membrii ai familiei callichthydae, suprafata corpului nu este acoperita cu solzi, ci cu placi osoase,ce formeaza o protectie, asemanatoare unei platose. Botul prevazut cu trei perechi de mustati, este specific aproape tuturor speciilor de corydoras.

 Habitat

 Corydoras Panda, populeaza ape limpezi, relativ repezi, bine oxigenate, ce curg pe substraturi cu nisip sau pietris fin, bine asortate cu vegetatie acvatica. Apropierea acestor rauri de Anzii muntosi, alimentate cu apa rece, provenita din topirea zapezilor, a facut ca acesti pesti sa fie adaptati la temperaturi mai mici decat media pentru alti pesti tropicali, temperaturi situate  intre 16 - 18 C. Poate supravietui pentru perioade scurte chiar la 12 C.

 Intretinere

 Asa cum am mentionat Corydoras Panda, prefera temperaturi mai scazute fata de alti pesti exotici, lucru care impune asocierea lor in acvariu, cu pesti care au aceleasi preferinte pentru temp. in jur de 22 C.    Avand in vedere apele deosebit de curate din care provine, se va acorda o mare atentie calitatii apei din acvariu, fiind mult mai sensibili la acestea decat semenii sai Corydoras Paleatus sau Corydoras Aeneus. O atentie deosebita trebuie acordata curateniei substratului. Neglijarea acestora, va duce rapid la inbolnavire si pierdera lor.  Panda Cory, este un peste deosebit de sociabil si la fel ca alte specii de corydoras ( vezi Corydoras Habrosus si Corydora Pygmeus ), se simt bine in tovarasia a cat mai multi semeni. Un minim de 8 exemplare ar fi recomandat. Pot fi vazuti adesea inotand sincron pe fundul acvariului, sau odihnindu-se aliniati, unul linga altul.  Acvariul trebuie sa fie bine plantat, iar prezenta decorurilor, gen pesteri, buturugi, stanci, sunt mult apreciate. 

 Hranirea

 Ca la mai toate speciile de corydoras, hrana de baza este cea de origine animala. Desi scopul lor cunoscut, aste cel de sanitari care scurma si curata resturile din acvariu, pentru a pastra sanatatea acestor pesti pe termen lung, se recomanda un regim alimentar variat, bazat pe larve de Chironomus, Artemia Salina, Tubifex. Alimentele sub forma de fulgi sund de asemenea apreciate, in special cele pe baza de creveti. Daca sunt bine ingrijiti, durata de viata poate depasi 10 ani.

 Reproducerea 

 Cu cateva mici abateri Panda Catfish, urmeaza modelul standard de reproducere, caracteristic genului lor. O temperatura mai scazuta, specifica sezonului ploios, cu aport de ape reci si oxigenate, poate stimula debutul reproducerii. Fata de alte specii de corydoras, acest aspect conteaza ceva mai putin, reproducandu-se in acvarii si fara scaderea temperaturii.   Prezenta in acvariu a plantei Vesicularia Dubayana, cunoscuta ca Java Moss, va ofri un loc preferat pentru depunerea icrelor, chiar daca nu provine din habitatul lor natural. 

  Femela va elibera pe rand tot cate un ou, pe parcursul a peste 5 ore, ajungand la un total de 25 de bucati. In tot acest timp, femela este urmarita de cate unul sau mai multi masculi, fiecare incercand sa fecundeze oul urmator. Icrele fecundate, au nevoie de 3 - 4 zile de incubatie, la 22 C. Dezvoltarea embrionilor depinde de temperatura, in cazul valorilor mai scazute, durata de aclozare fiind mai lunga.    Dupa eclozare, puii sunt translucizi, dar poseda deja mustatile caracteristice. Sunt aproape invizibili pe substratul din acvariu, fiind vizibili doar atunci cand se misca. Dureaza 4 saptamani pana cand, membrana alungita de-a lungul corpului, asemanatoate  coziiintalnite la mormolocii de broasca, se diferentiaza si se formeaza inotatoarele nepereche ( dorsala, anala si caudala ), timp in care va ajunge la    8 - 9 mm si vor aparea caracteristicile de culoare ale adultilor. Abia dupa 10 - 12 saptamani ajung sa fie copii in miniatura ale parintilor, in ce priveste forma si coloratia.

 Atentie ! !

 Puii de Panda sunt deosebit de sensibili la schimbarile bruste in chimia apei si la temperaturile inalte. In timp ce adultii pot rezista la temp. de 28 C, puii, vor murii de soc termic la temperaturi ce depasesc 26 C. Sansele de supravietuire cresc daca apa este mentinuta la 22 C, sau mai jos. In perioada primelor 21 de zile de viata, perioada critica in care puii manifesta cea mai ridicata sensibilitate la mediu, scgimbarile apei trebuie facute treptat, temperatura apei adaugate trebuie sa fie cat mai apropiata de cea din acvariu.  Desi cea  mai buna dezvoltare se obtine daca se administreaza infuzori, este totusi posibila si cresterea lor doar cu hrana prepapata din comert.

 

 

 

 

Search

Calendar
«  January 2025  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2025
Website builderuCoz