Danio Malabaricus ( Pestele jandarm )
Origine: India de Vest (Sri Lanka), insulele Malabare si Ceilon
Genul: Devario Familia: Cyprinidae
Sinonime: Danio malabaricus
Perilampus aurolineatus
Perilampus canarensis
Perilampus ceylonensis
Perilampus malabaricus
Perilampus mysoricus
Temp: 20 - 27 C Durit: 4 - 18 dGH PH: 6.2 - 7.8
Marime: 10 - 12 Cm Durata de viata:
Descriere
Pestele jandarm este un peste indragit si des intalnit in acvariile noastre. El face parte din familia Cyprinidae, iar ruda sa salbatica populeaza apele limpezi ale Indiei de Vest (Sri Lanka). Odata cu dezvoltarea acvaristicii acest peste a fost comercializat pe scara larga in intreaga lume.
Aceasta specie a fost mult timp confundata cu Devario aequipinnatus, de care este greu de diferentiat. De asemenea, de-a lungul timpului s-au produs foarte multe hibridizari, astfel incat este greu de stabilit cu precizie specia.
Descriere: Pestele jandarm are corpul inalt si usor aplatizat pe flancuri. Gura este pozitionata in partea de sus a botului si prezinta una sau doua perechi de mustati. Corpul este argintiu-albastrui cu dungi longitudinale aurii si albastre, iar abdomenul este roz deschis. Irisul este auriu stralucitor. Jandarmul poate atinge 10-12cm lungime.
Dimorfismul sexual
Diferentierea sexelor se poate face numai dupa ce pestii si-au atins maturitatea sexuala (dupa atingerea lungimii de 6-7cm). Astfel, masculii sunt mai supli si mai intens colorati decat femelele. Dunga albastra de pe mijlocul corpului este dreapta la masculi si curbata spre partea superioara a cozii la female.
Habitat
Jandarmii sunt pesti de card asa ca este indicat sa gazduiti mai multe exemplare intr-un acvariu. Alegeti pentru jandarmii dumneavoastra un acvariu cat mai spatios (lungimea este importanta), bine oxigenat, filtrat si aerat (jandarmii prefera curentii puternici). Plantati in spatele acvariului cateva plante rezistente, avand grija sa lasati mult spatiu liber pentru inot. Aveti in vedere faptul ca jandarmii mature pot ciuguli plantele.
Jandarmii sunt pesti rezistenti, care suporta temperaturi cuprinse intre 20 si 24C. Danio malabaricus nu este prea sensibil la compozitia apei, dar are nevoie de o apa curata, foarte bine oxigenata si filtrata. PH-ul apei trebuie mentinut intre 6,2 si 7,8, iar duritatea intre 4 si 18dgH. Schimbarea regulata (saptamanal) a unui procent de 25% din apa acvariului va va ajuta sa va mentineti pestii sanatosi si fericiti.
Un amanunt foarte important este dotarea acvariului cu un capac, deoarece jandarmii sunt buni saritori si ii puteti pierde daca isi vor exersa aceasta abilitate.
Hranirea
Jandarmii sunt omnivori si trebuiesc hraniti cu mancare uscata (pelete) special destinata lor. Jandarmii adora sa se hraneasca si cu mici insecte sau prada vie: larve de tantari, purici de apa, tubifex, daphnia etc. Pentru a evita ca pestisorii sa manance plantele din acvariu, oferiti-le si hrana vegetala.
Compatibilitatea
Jandarmii sunt pesti foarte activi si energici si ar putea deranja alte specii mai linistite. Nu sunt pesti singuratici si vor fi fericiti numai daca vor fi gazduiti alaturi de cativa semeni. Sunt compatibili in acvariu cu Puntius nigrofasciatus, Puntius titeya, Ambassis Lala, Trichogaster trichopterus sumatranus, Melanotaenia macculochi
Reproducerea Danio Malabaricus
Reproducerea jandarmilor nu este complicata. Icrele acestui peste sunt usor portocalii si lipicioase. Acest peşte se reproduce cu uşurinţă şi nu are nevoie de o calitate deosebită a apei. Apa folosită poate fi de la robinet şi trebuie să aibă o temperatură de 21-24ºC iar duritatea să fie de 9-12ºDG.
Reproducerea se face într-un bazin mic cu un volum de 20-28 de litri. Acest bazin trebuie pregătit cu 2 zile înainte prin acoperirea fundului său cu pietriş şi sădirea cu plante cum ar fi: Nitella şi fire de Fontinalis. Acest substrat are o foarte mare importanţă deoarece apără icrele de canibalismul părinţilor. În timpul reproducerii temperatura apei trebuie sa fie constantă in jurul a 22-23ºC.
Femela depune în jur de 200 de icre, care după fecundare cad printre pietriş şi plante. Incubatia dureaza 1 - 2 zile. Larvele în primele 5-6 zile rămân printre pietrişul acvariului după care încep să se mişte pentru a-şi căuta hrana vie de care au nevoie. Parintii trebuie inlaturati, altfel vor incepe sa consume icrele. Puii la început se hrănesc cu infuzori, iar dupa aceea cu Tubifex tăiaţi mărunt.