Cichlasoma Meeki
In acvariu este bine sa fie tinuti singuri sau cu alte ciclasome. Nepretentios la hrana, mananca orice, nepretentios la calitatea apei, prefera apa normala, cu o temperatura de 25° C. In natura pot fi gasiti in Guatemala in sudul Mexicului, in ape linistite, cu zone insorite dar si cu umbra. In acvariu prefera zone de mijloc si mai ales de fund. Corpul este de marime mijlocie, alungit, relativ inalt, avand curbura spatelui mai mare decat a abdomenului. Capul este mare si ascutit, fruntea abrupta pana la locul unde incepe dorsala. Aripioarele sunt impozante, dorsala si anala fiind ascutite, iar coada este usor concava. Pectoralele sunt mari si in forma de secera. Ating pana la 15 cm, masculii fiind mai mari decat femelele. Partea de joc a capului impreuna cu operculele care coboara formeaza un fel de masca.
Culoarea de baza este gri-violet, spatele fiind maroniu, cu solzi ce au un contur inchis la culoare, iar partea de jos a corpului pana unde incepe anala este rosu-aprins. Solzii din partea de jos a corpului au o pata luminoasa albastruie-verde. Are puncte albastre-verzi pe cap, gura este tivita cu albastru-gri, irisul este verde-gri cu un contur auriu, mai vizibila atunci cand cauta sa sperie un adversar. Pe corp are o dunga laterala longitudinala, 7-8 dungi transversale care pot fi mai intens sau mai putin colorate. La mijlocul corpului are o pata neagra, inconjurata de puncte aurii mici, si o alta pata neagra, mai mare, la baza cozii. Ambele pete sunt vizibile tot timpul. Aripioarele sunt violet pana la maro-roscat, cu radiile de un violet deschis, iar dorsala este tivita cu rosu.
Dimorfismul sexual: masculul este mai mare si cu colorit intens fata de femela, avand aripioarele dorsala si anala ascutite. In schimb, la depunere, femela poate avea un colorit spre verde, mai intens ca al masculului. Este un peste pasnic, nu scurma prea mult, ataca rar plantele care totusi trebuie sa fie bine infipte in nicip si protejate la radacina cu o gramajoara de pietre. Temperatura optima este de 24-26° C, la depunere putand ajunge pana la 28° C. La inceputul perioadei de depunere, perechea alege suportul pe care va depune icrele, care poate fi o piatra plata, un ghiveci, o radacina si incepe sa-l curete. In aceasta perioada masculul poate fi colorat in negru, cu spatele mai deschis. Sunt pesti productivi, care ingrijesc icrele si puii. Numarul de icre poate varia intre 200-300. Cresterea puilor are loc ca la Cichlasoma festivum.