PoeciliaReticulata
Origine: Antigua si Barbuda, Barbados, Brazil, Timorul de est, Guyana, Mayotte, Antilele Olandeze,
Trinidad si Tobago, Insulele Virgine SUA, Venezuela si Vietnam.
Genul: Poeciliidae
Familia: Poecilia
Sinonime: Acanthocephalus guppii, Acanthocephalus reticulatus
Girardinus guppii, Haridichthys reticulatus
Heterandria guppyi, Lebistes poecilioides
Poecilia poeciloides, Poecilioides reticulatus
PH: 7 - 8.5 Durit: 12 - 18 dGH Temp: 19 - 29 C
Marime: 4 - 6 Cm
Durata de viata: 2 - 3 ani
Descriere
Robert John Lechmere Guppy , a descoperit acest mic pestisor in Trinidad, in 1866 si a fost numit Guppy in cinstea lui, un an mai tarziu. Cu toate acestea, Guppy a fost descris cu ceva timp inainte in America. De-a lungul timpului Guppy a fost introdus artificial, in diferite tari de pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii, ca un mijloc de control a raspandirii tantarilor, in speranta de stopare a raspandirii malariei. In cele mai multe cazuri insa, acest lucru a avut un impact negativ asupra speciilor de pesti autohtoni.
Deja in biotopul natural are o multitudine de varietati, atat ca forma cat si colorit. In acvariu, in urma numeroaselor incrucisari si selectionari avem si mai multe. Pentru "guppy", exista standarde internationale, pentru ca se organizeaza multe concursuri. La mascul, corpul este alungit, in timp ce la femela este mai compact, doar pedunculul este ceva mai aplatizat pe flancuri. Tipic, masculul are pete mari, inchise la culoare, atat pe corp cat si pe aripioare, la care marginile (contururile) stralucesc. Femela are un colorit mai sters, galbui spre verde galben, imediat inaintea analei observam pata genitala. Marginea solzilor este inchisa la culoare, dand impresia ca sunt inveliti intr-o retea, de unde si numele de "reticulata".
Reproducerea pestilor guppi
Guppi sunt printre cei mai prolifici pesti de acvariu. Perioada de gestatie la guppi este de 21 – 30 de zile, cu o medie de 28 de zile, ce variaza in functie de temperatura apei. Masculii poseda o inotatoare anala modificata, numita gonopodium, situata imediat in spatele inotatoarei ventrale, care poate fi orientata in orice directie, inclusiv inainte si care este folosita ca mecanism de transmitere a spermei. Masculul se apropie de femela, indreptandu-si gonopodiumul inainte, il introduce in orificiul anal al femelei si transfera spermatozoizii in corpul acesteia. Femela poate stoca spermatozoizii cateva luni, dupa imperechiere, fiind capabila sa nasca pui, mult timp dupa ce a fost izolata de mascul. Dupa ce a fost inseminata, zona intunecata din apropierea anusului , va incepe sa creasca. In preajma nasterii, ochii micutilorpui, vor putea fi vazuti prin pielea translucida din aceasta zona. Cand incepe nasterea, fiecare pestisor va fi expulzat, pe rand, pe parcursul a mai bine de o ora.
Pentru reproducere Guppi prefera o temperatura de 26 C. Femela poate naste pana la 100 de pui, tipic numarul lor fiind situat intre 5 si 50. Din momentul nasterii, fiecare pui este capabil sa inoate, sa se hraneasca si sa evite pericolele, de unul singur. Dupa nastere, femela este pregatita pentru o noua conceptie doar dupa cateva ore. Daca femela gestanta nu este pusa separat, guppi maturi, vor manca micutii pui imediat ce vor iesi din ascunzisuri. Este deci recomandata folosirea unui acvariu de reproductie, de 20 – 40 de litri. Plantele de suprafata, vor oferi adapost puilor nou nascuti. Folosirea unui dispozitiv in forma de palnie, cu o deschidere in partea de jos, este deosebit de utila, pentru a proteja puii de propria lor mama. In primul momemnt dupa expulzare, acestia cad spre fundul acvariului, trecand prin deschizatura palniei inafara spatiului in care se afla femela.
Micutii pui, au nevoie de 3 – 4 luni pentru a ajunge la maturitate. Ca hrana se pot folosi fulgi maruntiti fin, pui de artemia, sau daca nu sunt pusi in acvariu separat, vor consuma hrana ramasa de la masa adultilor. De asemenea ciugulesc alge de pe plante si sticla.
Guppi au fost reprodusi selectiv pentru a se obtine o mare varietate de culori si modele. In mediul natural, culoarea masculilor este negru mat, sau maro, cu cateva pete colorate, iar femela este complect gri mat. Exemplarele care prezentau cele mai multe culori si modele, au fost selectionate si prin incrucisari repetate s-au obtinut varietatile spectaculoase, care se regasesc acum in acvaristica.
Guppi au fost hibridizati cu success cu diferite specii de molly (Poeciclia latipinna/velifeera), de ex. un mascul de guppi si o femela de molly. Se pare insa ca, hibrizii sunt intotdeauna masculi nefertili. A fost de asemenea hibridizat cu Poeciclia wingei, o specie de vivipari foarte asemanatoare gupiilor, rezultand in acest caz urmasi fertili.
Conditiii in acvariu
Guppi prefera o apa dura si pot rezista la o salinitate cu 150% mai mare decat salinitatea normala a apei din mari. De aceia ocazional au fost inclusi si in acvariile marine. Guppi sunt in general pasnici, desi uneori au obiceiul sa ciuguleasca cozile altor masculi, sau a altor specii de pesti cu inotatoare bogate. Cea mai renumita caracteristica a sa insa, este predilectia de a se reproduce, atat in apa sarata, cat si in apa dulce. Adultii bine hraniti nu isi maninca intotdeauna puii. Totusi amenajarea unor zone unde micutii sa se ascunda este necesara. Exista acvarii speciale, care pot fi suspendate in interiorul acvariului mare.
Acestea vor proteja femela de atentia exagerata a masculilor, care uneori ataca femela in timp ce da nastere puilor. Acvariile bine plantate, vor impiedica adultii sa-si vaneze puii. Java Moss, Lemna Minor, sunt o alegere excelenta. Hranirea din abundenta cu hrana vie, va mentine adultii satui si nu-si vor mai vana puii la nastere.
Acvariul de reproductie
Daca va doriti sa reproduceti guppy, va trebui sa le asigurati cel putin un acvariu de 20 litri, care va fi suficient pentru un mascul si doua femele. Daca insa doriti sa tineti doi masculi si 10 femele, va fi nevoie de un acvariu de 30 -40 litrii. Reproducand un mascul si doua femele, veti obtine o diversificare mai redusa a varietatilor obtinute, lucru
util atunci cand urmariti selectia stricta a unuei anumite caracteristici. In cazul mai multor masculi, se obtine o diversitate mai mare de combinatii rezultate, unele chiar neasteptate, dar se pot pierde caracteristicile initiale.
Inmultirea selectiva versus inmultirea pe linii
Sunt doi termeni cu care veti devenii familiari, daca doriti sa va specializati in inmultirea pestilor:
La inmultirea selectiva, se selectioneaza pesti cu caracteristicile dorite si se inmultesc exclusiv. Dupa multe generatii, aceasta va duce la urmasi, la care caracteristicile dorite vor fi foarte puternice si stabile.
La inmultirea pe linii, se aleg doua varietati diferite, pentru a se obtine anumite caracterisitci noi.
Cand vorbim despre guppi, este normal sa imperchiem o femela descendenta , cu calitatile dorite, din nou cu propriul tata. Este de asemenea posibil sa inperechem masculi de guppi cu propriile mame, dar rezultatele nu sunt la fel de bune.
Selectia
Unul din cele mai importante aspecte ale reproducerii guppilor este selectia. Pastrati doar cele mai bune exemplare pentru reproductive. Nu este deajuns sa inlaturati doar exemplarele diforme, trebuie sa inlaturati toti pestii cu coloritul sau inotatoarele mai slabe decat normal. Puteti scapa cu blandete de exemplarele nedorite, punindu-le intr-o punga cu apa in frigider. Aceasta va induce starea de hibernare, dupa care vor murii in somn.
Acestea au fost doar cateva notiuni generale despre inmultirea si selectia guppilor, pe aceasta tema fiind scrise numeroase carti de specialitate.