Epalzeorhynchos bicolor
Origine: Tailanda centrala, odinioara si-n bazinul Chao Pgraya
Sinonime: Labeo bicolor, Red Tailed Shark, Red Tail Black Shark, Red Tailed Labeo, Fire Tail
Temperatura : 23°C - 26°C pH : 6.5 - 7.5 Duritate:10° - 16° dgH
Marime: 15 Cm Durata de viata: 5 - 8 ani
Descriere
Specie din familia Cyprinidae, disparuta acum din mediul natural, dar destul de fregvent intalnita in acvaristica. Nu exista dovezi care sa lege disparitia pestelui din mediul natural, de recoltarea lui masiva pentru acvaristica, mai degraba disparitia lui se datoreaza construciilor de baraje si drenarii mlastinilor, care faceau parte din habitatul acestei specii.
In acvaristica, cea mai fregventa forma, este cea cu corpul negru, cu inotatoarea caudala rosu intens, sau portocaliu. Mai rar poate fi gasit si in forma albino, corpul fiind alb, cu inotatoare rosii.
Prefera zonele inferioare ale bazinului. Sunt adesea incompatibili unul cu altul si trebuie chiar de tineri tinuti numai in cird, in bazine de cel putin 1m lungime si peste 100L. In cazul popularii cu numai 2-3 pesti, controversele pot fi atit de violente incit ele sa duca la pierderea animalului dominat. In cazul tinerii in cird cca.10 buc. lupta pentru dominatie ramine in limite normale. Desi agresivi intre ei, nu vor ranii alti pesti din acvariu. De asemenea, temperamentul poate varia de la un individ la altul, unii fiind foarte calmi si pasnici, altii extrem de violenti. Nu tolereaza alte specii de pesti `rechin`. Numeroase pietre, radacini, ghivece sparte si tuburi trebuie sa ofere posibilitati suficiente de ascundere pentru fiecare peste. Plantarea va fi astfel facuta incit sa marcheze limite de teritoriu in jurul ascunzisurilor. Ca substrat este potrvit un nisip sau pitris mai marunt de riu foarte bine spalat. Un substrat care contine ca suport turba este favorabil dar nu obligatoriu. O filtrare puternica si schimbul partial saptaminal de apa, care poate sa fie de pina la un sfert din capacitatea bazinului contribuie foarte mult la starea generala si de sanatate a pestilor. In bazinele foarte luminate pestii nu se simt bine avind tendinta sa se ascunda, pe cind in bazinele umbrite cu multe plante plutitoare pestii au cea mai intensa activitate.
Hranire
Labeo sunt omnivori; pe linga toata gama de hrana vie si uscata au nevoie neaparat (cel putin o data la doua zile) de hrana vegetala. Pestii rontaie cu mare placere mazare fina fiarta si congelata.
Inmultire
Dimorfism sexual: Linia burtii femelei este ceva mai rotunda, marginea din spate a inotatoarei dorsale formeaza cu linia spatelui un unghi drept. Linia burtii masculului este dreapta iar inotatoarea dorsala la capatul din spate este ascutita.
Imultirea este intotdeauna problematica, din cauza agresivitatii pestilor. Femelele cu icre mature sunt adesea atit de alungate de masculi ca sar din bazin. Bazinele foarte mari fara substrat sau cu un strat de turba, cu multe ascunzsuri si citeva plante in ghivece ofera cele mai mari sanse de succes. Apa din Bazinul de reproducere trebuie sa fie moale 2-5 GH, usor acida pH=6-6.5, filtrata prin turba, iar temperatura de 26-27 grade C. Acvariul trebuie sa fie intr-un loc linistit, pe cit posibil necirculat si chiar acoprite geamurile cu o pinza de culoare inchisa pentru a crea o stare de liniste pestilor. Cind depunerea icrelor este realizata trebuie ca adultii sa fie scosi din bazin si icrele pina la eclozarea larvelor sau chiar pina la inot sa fie tinute la intuneric.
Depunerea icrelor in cazurile cunoscute pina acum s-a facut in scorburi (ghvece sparte). Larvele eclozeaza dupa 48 de ore iar dupa alte 48-72 de ore pestisorii incep sa inoate in cautarea hranei. Pestisorii vor fi hraniti cu nauplii de artemia iar dupa 4-5 zile si cu mazare zdrobita.
Pestii existenti pe piata noastra sunt adusi din Moldova sau Ucraina unde sunt fortati sa se reproduca prin injectare cu hormoni.