Metynnis argenteus
Origine: Guyana, America de sud, bazinul raurilor Tapajos, Amazon, Paraguay
Familia: Serrasalmidae
Sinonime: Silver Dollar, Metynis anisurus, Metynis eingenmanni, Metynis argenteus
Temp: 24 -28 C PH: 5.0 - 7.0 Durit: pana la 15 dGH
Marime: 14 Cm Viata: 10 ani
Descriere
Privind forma sa rotunda si plata, argintiu lucitor, este usor sa ne dam seama de unde provine denumirea de Silver Dollar ( Dolar de argint ). Desi majoritatea specimenelor intalnite in magazine abia ajung la marimea unei monede, nu va lasati inselati, adultii devin mult mai mari, ajungand pana la 15 cm. Exista cateva specii de Silver Dollar, toate fiind in aparenta asemanatoare: Metynis Argenteus, Metynis hypsauchen, Metynis lippincottianus, Myleus rubripinnis si Mylossoma aureum. Metynis argenteus este insa cel mai intalnit in vanzare si poate fi deosebit de ceilalti, prin mici puncte laterale. Masculii au inotatoarea anala mai lunga, cu nuante de rosu in fata.
Deoarece prin natura lor sant pesti de card, ce inoata sincron, este recomandata cresterea mai multor exemplare impreuna. Prefera o lumina moderata, un substrat inchis la culoare, mult spatiu de inot si cateva ascunzisuri bune. Se recomanda folosirea plantelor artificiale, sau plante foarte robuste, alte plante find consumate in scurt timp. Lungimea minima a acvariului pentru un grup de adulti, este de 1.5 m , in acvarii mai mici existand riscul de ranire. In grupuri mai mici de 6 exemplare, tind sa devina nervosi si agresivi.
Hranire
Destul de interesant este faptul, ca Silver Dollar, desi este inrudit cu Piranhas, in loc sa fie carnivor, este aproape exclusiv vegetarian. Prefera fulgii vegetali de spirulina, salata si spanac fierte, mazare si dovleac fierte. Trebuie acordata insa atentie, ca astfel de alimente sa nu ramana neconsumate, deoarece vor degrada rapid calitatea apei din acvariu. Desi prefera hrana vegetala, nu vor refuza nici un alt fel de hrana, trebuie insa avut grija, fiind pesti timizi, s-ar putea sa ramana flamanzi daca alti pesti vor consuma rapid hrana. Hranit din belsug cu un amestec vegetal variat, vor ajunge la 15 Cm in 8 luni.
Inmultire
La fel ca in cazul Scalarilor, cea mai buna cale de a obtine o pereche de reproducatori, este achizitionarea mai multor pui de Metynis argenteus si cresterea lor impreuna. Desi parintii nu-si vor devora icrele, alti pesti sigur o vor face, deci este recomandat un acvariu separat pentru reproductie. Pentru a facilita depunerea, asigurati o duritate moderata ( 8 dGH sau mai scazuta ), temp. 28 C, lumina slaba si plante cu frunze fine. O femela adulta va depune pana la 2000 de icre, care vor cadea pe fundul acvariului. Puii vor iesii dupa trei zile, iar dupa o saptamana vor inota liber. Se vor hrani cu spirulina maruntita fin, sau hrana vegetala pentru puiet din comert.