Wednesday, 2025-01-22, 5:21 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Cichlasoma Festivum Cichlasoma Festivum Cichlasoma Festivum Cichlasoma Festivum Cichlasoma Festivum      
 

Cichlasoma Festivum

Origine: America de Sud, de Vest Guyana şi bazinul Amazonului.

Sinonime: Acara Festive,     Chromys Acora,

                  Cichlasoma Insigne,     Insignis C.,

                 Cichlasoma Festivum,       Festivus Mesonauta.

Temperatura: 20-28 ° C;         pH: 5,5-7,5      Duritate: 5-8 ° dGH  

Dimensiune: 15 cm.

Biotopul natural este in America de Sud si anume pe cursul mijlociu al Amazonului, Rio Plata, in apele statatoare sau cu curent slab, bogate in vegetatie, cu multe pietre si radacini. Din punct de vedere al comportamentului se aseamana foarte mult cu scalarii, cu care se impaca bine.


Nu este un peste pretentios la hranire, mananca orice, chiar si hrana uscata, sub forma de fulgi sau tablete. Are nevoie de un adaos de hrana vegetala, sau tabletele oferite sa contina si hrana vegetala. Temperatura optima este de 25° C, la reproducere avand nevoie de 26-27° C. Nu este un peste nepretentios la calitatea apei, preferand o apa cu o duritate de 5-8° dGH si un pH = 6,5-7. In acvariu prefera locurile luminoase dar si zone cu umbra. Prefera acvariile bine plantate.

Forma corpului este tipica pentru ciclide, deci este un peste robust, usor aplatizat lateral, cu capul mare si ascutit, gura mica. Aripioarele sunt impozante, dorsala si anala fiind ascutite (la mascul), abdominalele prelungite, coada rotunjita. Poate ajunge la maxim 15 cm.

Corpul este galbui-gri pana la gri-verde, cu spatele maro-oliv, zona pectorala si gusa fiind de un albastru verzui. Pe lateralele corpului are o dunga neagra, de la varful botului pana la partea de sus a dorsalei, separand corpul in doua zone de colorit diferit. Tot pe lateral pot sa mai apara si niste dungi transversale formate din puncte inchise la culoare. La baza cozii are o pata neagra, de contur deschis, iar aripioarele sunt de un galben-gri pana la albastrui.

Dimorfismul sexual nu este evident, atat masculul cat si femela fiind la fel colorati. Ca si la scalari, diferenta intre sexe este evidenta doar in momentul depunerii icrelor si asta dupa diferentele existente pe papilele genitale, la mascul este mai mica si ascutita la varf, in timp ce la femela este mai mare si sub forma unui trunchi de con. In general, masculul este mai mare, are dorsala si anala ascutite la varf, pe cand la femela acestea au varfurile rotunjite.

Sunt pesti pasnici, timizi, chiar speriosi, nu scurma si nu ataca plantele (asta daca i se adauga si hrana vegetala). Este foarte sensibil la boli. Au nevoie de acvarii mari. Sunt sensibili la apa veche, deci trebuie sa schimbam des o parte din apa. Pentru reproducere este bine sa lasam pestii sa constituie perechi, pentru aceasta trebuie sa crestem multi pesti tineri la un loc. Un semn ca pestii sunt maturi sexual, este faptul ca irisul este rosu (ca la scalari). Icrele eclozeaza dupa 48 de ore iar puii inoata dupa 8 zile. Cand inoata liber, puii vor fi hraniti cu nauplii de Artemia salina, microviermi sau daphnii mici. Puii cresc destul de repede.

 

Search

Calendar
«  January 2025  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Entries archive

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2025
Website builderuCoz