Multi noi pasionati de acvaristica, care au deja un acvariu populat cu diferite specii de pesti, se vad pusi in fata unei, sa zicem mici dileme, cand vine vorba de plantarea acvariului. Pare un lucru firesc sa avem plante in acvariu. Ne intrebam insa, plante vii, sau plante de plastic ?
Acest articol face o trecere in revista a catorva stiluri de plantare a acvariilor si apoi argumente pro si contra plante vii, versus plante de plastic. Vorbim aici doar despre plantele de apa dulce, acesta datorita faptului ca pentru apa sarata, plantele se rezuma la macro alge. Acestea nu asigura nici pe departe acelas aspect si nici aceeasi functie ca in cazul plantelor de apa dulce. In schimb veti gasii mai multe nevertebrate in acvariile de apa sarata, care vor lua locul plantelor. Acestea sant coralii si anemonele.
Stiluri de acvarii plantate
Veti fi poate surprinsi sa aflati, ca acvariile plantate, au fost puse pe categorii, dupa stilul de plantare. La nivel mai ridicat acestea se inpart in stilul natural si stilul olandez.
Stilul natural.
Stilul natural este considerabil larg deschis, uneori in aparenta putind parea putin sau deloc plantat. Acest stil, incearca sa reproduca in acvariu, ceea ce veti gasii cu adevarat in natura. Plantele vor fi plasate aleatoriu, aparent fara nici un plan ( asta nu inseamna ca veti arunca doar plantele in acvariu, doar ca nu vor arata aranjate dupa un anume plan ). Nu este intalnit decat atunci cand se vrea o reproducere cat mai fidela a mediului natural din care provin speciile de pesti.
Stilul natural il veti intalnii de obicei in urmatoarele tipuri de acvarii :
Plantare deschisa
Este cazul acelor acvarii, la care partea de sus este lasata deschisa, astfel incat plantele sa poata creste si peste nivelul apei. Padurile de mangrove sunt un exemplu perfect pentru stilul de plantare deschis. Daca alegeti acest stil, asigurai-va ca nu aveti pesti care obisnuiesc sa sara afara din acvariu.
Acvariul comunitar
Este acvariul in care veti pune specii de pesti si plante, care se potrivesc perfect unele cu altele. Ideal ar fi sa fie geografic, din aceasi zona si sa simuleze un mic ecosistem, asemanator celui natural.
Acvariul habitat
Este limitat doar la un singur fel de pesti. Plantarea in acest caz, nu este foarte captivanta, cel putin in comparatie cu alte stiluri. Scopul acestuia este plantarea, asa cum plantele apar in mediul natural si punerea in evidenta a unei singure specii de pesti, eventual pesti de card.
Stilul olandez.
Spre deosebire de stilul natural, stilul olandez este casa si gradina tuturor acvariilor. Nu veti gasi ceva asemanator in mediul natural. Multe astfel de acvarii, pot chiar sa nu includa si pestii, fiind populate doar cu nevertebrate, sau nici macar atat. Daca totusi pestii sant prezenti, de multe ori sunt specii comune, neinteresante, tocmai pentru a nu pune in umbra designul format prin plante. Acvariul este de obicei terasat, astfel incat intreg acvariul este plin de plante, toate fiind vizibile din fata. Partea din fata este mai joasa decat cea din spate, fiind totul vizibil ca intr-un amfiteatru. Acvariul poate avea 2 sau 3 nivele de terase, fiecare cu tipuri diferite de plante. Decorurile formate din buturugi, radacini, roci cu coloratii si porozitati diverse, figurine, sunt folosite din plin. Exista plante care cresc direct pe aceste decoruri, obtinand astfel, imitatii de copaci, arcade, tuneluri, etc. Astfel de acvarii, sunt de fapt, fantezii, puse in practica de pasionati ai acvaristicii. Totul depinde de imaginatia fiecaruia. Este un domeniu vast, care se cladeste pe experienta marilor designeri in acvaristica, dar si pe imaginatia fiecaruia dintre voi.
Plante pentru acvariu
O prima si foarte generala categorizare a plantelor de acvariu, utila pentru a pregati un plan pentru acvariul nostru, o putem face dupa locul ocupat in volumul acvariului. Astfel avem :
- Plante de fund, inradacinate.
- Tufe, care se misca in masa apei, in functie de curentii produsi de filtre.
Atentie !! NU puneti sub nici o forma plante de apartament in acvariu. Acestea nu sunt plante acvatice, nu vor rezista mult in apa, iar efectele asupra pestilor sunt de obicei dezastruoase, putand duce la moartea acestora, in timp descult de scurt. Unele dintre aceste plante sunt periculoase chiar si pentru alte animale de apartament :pisici, pasari, caini.
Argumente PRO plante naturale.
Sunt prezentate in continuare cateva din beneficiile cresterii plantelor vii , in acvarii.
- Reduc nivelul de dioxid de carbon ( CO2 ) in apa.
- Reduc nivelul de nitrati in apa.
- Aduc un aport suplimentar de oxigen in apa.
- Pot constitui o sursa naturala de hrana pestilor, chiar in cazul in care uitati sa-i hraniti, sau sunteti plecati de acasa.
- Plantele de acvariu, pot inhiba dezvoltarea algelor nedorite, fiind concurente cu acestea la consumarea substantelor nutritive din acvariu, iar in unele cazuri, chiar prin eliberarea unor substante chimice, care inhiba dezvoltarea algelor.
- Pot fi considerate ca un indicator al calitatii apei, fiind primele care vor incepe sa moara, daca ceva in acvariu nu este in regula.
- Asigura acvariului un habitat, mult mai apropiat de cel natural
- Plantele vor asigura pestilor o stare de siguranta, de securitate, chiar daca nu exista amenintari in interior,acestia fiind sensibili si la evenimentele din exterior.
- Vor oferii pestilor un loc de odihna, iar pestilor noi introdusi in acvariu, locuri unde sa se ascunda, pana se vor aclimatiza complect.
- Constituie suport pentru depunerea icrelor in cazul multor specii si un habitat natural pentru micutii nou nascuti.
Argumente contra plantelor naturale.
Exista si cateva inconveniente, in cresterea plantelor in acvariu, mici as putea spune, in comparatie cu avantajele estetice si practice, oferite in schimb.
- Plantele vii in acvariu, inseamna un lucru in plus de care va trebui sa aveti grija. Plantele au nevoi specifice, uneori diferite de cele ale pestilor. Va trebui sa va documentati si despre acest lucru.
- Cresterea plantelor in acvariu, necesita un timp de intretinere in plus, fiind necesara inlaturarea partilor moarte, plantarea de noi mladite, tunderea si rarirea lor atunci cand devin prea numeroase, sau pentru a fi aduse la dimensiui corespunzatoare acvariului dumneavoastra.
- Plantele de acvariu necesita mai multa lumina decat pestii.
- Necesita un anumit nivel de CO2 in apa, care nu poate fi asigurat suficient de respiratia pestilor. In cazul unui aranjament pretentios, cu plante scumpe, va trebui sa luati in considerare, achizitionarea unui reactor de dioxid de carbon.
- La achizitionarea lor din pet shop-uri, pot aduce odata cu ele, boli, melci nedoriti, alge.
- In cazul pestilor ierbivori ( ex. carasi ) . e posibil sa nu supravietuiasca prea mult si vor arata, in prima faza jalnic, ciugulite. Exista insa si specii destul de tari, pentru a nu putea fi mancate.
- Va pot limita uneori in alegerea substratului dorit. Pot fi insa pastrate in ghiveciul cu care au fost achizitionate, daca acesta se potriveste designului pe care l-ati conceput.
Sper ca informatiile prezentate in acest articol, vor fi de un real folos in luarea unei decizii, in favoarea plantelor naturale sau a celor artificiale si nu v-am incurcat si mai rau.
Exista si obtiunea de a combina cele doua variante, oferta de plante atificiale pe piata, fiind destu de vasta, astfel incat sa obtineti un design deosebit.
|