Tuesday, 2024-11-26, 6:31 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Acvariul si concediile.

      Acvariul si concediile.

 

  Una din problemele cu care se confrunta acvaristii, este , ce vor face cu acvariul, cand vor pleca in concediu. In continuare , cateva obtiuni posibile si sfaturi, pentru a va gasi pestisorii in bune conditii, la intoarcerea din concediu.

         Aveti un prieten care sa aiba grija de pestii dumneavoastra.

   Aceasta este obtiunea cea mai des folosita . Daca aveti un vecin, membru de familie sau prieten de incredere, rugati-l sa treaca o data pe zi, sau o data la doua zile , sa hraneasca pestii si sa se asigure ca totul este OK in acvariu. La o prima vedere , aceasta pare singura obtiune buna, insa la o analiza mai atenta , vom vedea ca ea poate sa conduca la un dezastru.

  Daca aveti un vecin sau prieten , foarte familiar cu acvaristica, care are propriul sau acvariu, OK, rugati-l cu incredere sa aiba grija de ai Dv.. Problemele apar cand apelati la o persoana fara experienta . Chiar daca persoana este foarte bine intentionata, poate declansa un dezastru in acvariu si asta chiar in timp foarte scurt. O persoana fara experienta, in mod sigur va supraestima nevoia de hrana a pestilor, si-i va hranii peste masura. Hrana ramasa, va intra in descompunere si va produce schimbari mari in parametri apei, care poate duce rapid la decesul pestilor. O solutie pentru a evita acest lucru, ar fi sa gasiti o masura, pe care sa o umple o data cu hrana pentru o zi, si apoi s-o goleasca in acvariu, sau sa-i asigurati cate o punguta , cu portia pentru o zi, pentru fiecare zi in care veti lipsii. Un alt pericol din partea unor astfel de persoane fara experienta, ar fi excesul de zel , in a va ajuta prea mult. Din nou, foarte bine intentionat, poate produce necazuri. Ganditi-va cum ar fi sa se apuce sa schimbe apa, scotind o cantitate prea mare si decicland acvariul, sau uitand sa declorineze apa, sau folosind apa prea rece, sau prea calda. Persoana respectiva va trebui avertizata, sa nu intreprinda nimic altceva, decat sa hraneasca pesti.

       Daca nu aveti un prieten care ca ingrijeasca acvariu, ce ati putea face ?

  In mod sigur , multi veti spune:  " Eu nu am nici un prieten cu experienta in acvaristica si atunci, ce ma fac ? ". Si in acest caz exista cateva optiuni. De fapt cea mai buna optiune , pentru vacante scurte, de 1 – 2 saptamani , este sa nu faceti absolut nimic. In acvariu, pesti sunt constant suprahraniti, fie pentru ca se supraestimeaza nevoia de hrana a pestilor, fie datorita comportamentului unor pesti, care par tot timpul flamanzi, desi nu sunt (ex ciclide). Pesti pot traii fara probleme , cateva saptamani fara hrana, de fapt unii avaristi chiar programeaza astfel de perioade de infometare , pentru a curata sistemul digestiv al pestilor. Deci daca lipsiti doar o perioada de 1-2 saptamani, lasati pestii sa posteasca. Vor fi mai sanatosi dupa asta si vor fi OK pana va intoarceti. In plus , lipsa dejectiilor, va mentine apa curata, fara nitriti toxici, fara nitrati, din care sa creasca algele .

  Daca ati ales aceasta optiune , sa lasati acvariu singur, sunt totusi cateva lucruri, pe care trebuie sa le pregatiti. Pentru inceput, daca nu aveti deja , trebuie sa va procurati un programator pentru lumina, pe care sa-l setati la 6- 8 ore de iluminare pe zi . Veti prevenii astfel aparitia algelor . Inainte de a pleca , faceti un schimb partial de apa, curatati filtrul, peretii acvariului etc. Atentie insa, schimb, partial de apa si filtru curatat doar cu apa, altfel riscati sa deciclati acvariul, chiar inainte de a pleca, ceea ce ar putea fi un dezastru. Poate fi o ideie buna , sa aveti un prieten, care sa treaca o data la cateva zile, sa verifice daca nu exista pesti morti si daca in general, totul pare OK, insa trebuie instruit sa nu faca nimic fara a va suna . Daca va fi nevoie il puteti astfel indruma, spre rezolvarea problemei.

      Lucruri care trebuuie evitate.

  Urmatoarele practici ar fi bine a fie evitate, cand plecati in concediu :

 1.      Hrana pentru vacanta .               Acest tip de hrana, este vandut in multe magazine de profil si la o prima veder pare o idee buna. Trebuie doar aruncata in acvariu si va hranii pestii pentru cateva zile. Problema este ca nu sunt foarte eficiente in a asigura hrana pestilor si vor sfarsii, prin a polua acvariul.

2.      Hranitorile automate.                   Acestea reprezinta o obtiune ceva mai buna decat hrana pentru vacanta si pot fi folosite in cazul in care nu aveti un prieten care sa supravegheze, acvariul si lipsiti mai mult de 1-2 saptamani. Aveti insa grija sa fie de cea mai buna calitate, ceamai mare problema cu ele,este ca au prostul obicei sa se blocheze, caz in care ori vor servi toata rezerva de hrana odata, ori pestii nu vor primii hrana deloc. Cazul cel mai fericit in caz de defect, ar fi sa se blocheze inchise si sa nu hraneasca deloc. Cealalta posibilitate, de a arunca toata hrana deodata, va produce sigur un dezastru, tot acest surplus de hrana incepand sa putrezeasca inca din prima zi.

3.     Suprahranirea inainte de concediu.        Uni ar putea crede ca supra hranirea pestilor, cu cateva zile inaintea concediului, acestia vor trece mai bine peste perioada de infometare care urmeaza. Asa cum am mai spus nu este nevoie, hraniti pestii ca de obicei si apoi pur si simplu plecati in concediu. Supra hranirea ar putea produce dejectii in exces, care vor polua apa pe timpul cat lipsiti si chiar unele probleme digestive la pesti.

     Ce trebuie facut inainte de plecarea in concediu ?

   Executti un schimb partial de apa si o curatare a acvariului, substratului etc., cu odoua zile inainte de plecare.

   Urmariti temperature pentru a fi siguri ca incalzitorul lucreaza corect.

   Setati programatorul pentru lumina, la 6-8 ore ilumnat pe zi.

   Daca lipsti doar 1-2 saptamani, nu hraniti pestisorii de loc .

   Daca lipsiti mai mult instruiti prietenul de ajutor, referitor la doza de hrana zilnica si asupra activitatilor care trebuie intreprinse , doar in caz de nevoie: coplectarea nivelului de apa, scoaterea pestilor morti, verificarea temperaturii, scurgeri de apa etc.

   Daca plecati vara sau iarna, asigurati in incapere o temperatura , cat de cat potrivita, pentru ca incalzitorul sa poata face fata iarna, sau apa sa nu se incalzeasca prea tare vara.

  **  ifish.ucoz.com va ureaza concedii placute si acvarii sanatoase ! **

Category: My articles | Added by: myraghi (2011-06-08) | Author: Mircea Radoane E W
Views: 1958 | Comments: 1 | Tags: intretinere acvariu, acvariu si concediu, concediile si acvariul, pesti exotici si concediul | Rating: 1.0/1
Total comments: 1
1 claudiu  
0 Spam
Articol ff bun !!!

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz