Monday, 2025-01-06, 10:30 PM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Ancistrus dolichopterus reproducere

Ancistrus dolicopterus reproducere.

 Alegerea perechilor

 Ancistrus mascul

 Una dintre cele mai usoare metode, de a obtine o pereche reproducatoare, este achizitionarea unui lot de 4-6 pui, de 2-3 cm, si cresterea lor in acelas acvariu. Este imposibil de indicat sexul pestilor la aceasta varsta, dar este aproape sigur ca din 6 bucati, vom avea cel putin o pereche mascul, femela. Pe masura ce ancistrusii cresc, va fi posibila si distingerea sexelor. LA masculi se vor dezvolta pe bot, tepii caracteristici.  Nefiind specii agresive, ancistrusii pot fi lasati sa creasca, impreuna cu multe alte specii pasnice de pesti.

 

 Acvariul

 Inainte de a imperechea ancistus, ar fi bine sa fie mutati intr-un acvariu de reproductie, pentru a evita ca icrele sau alevinii, sa fie mancati de alti pesti adulti. Tancul de reproductie poate fi chiar mic, multi crescatori folosind acvarii de 25-30 litrii. Trebuie tinut minte insa, ca este mai dificil de pastrat calitatea buna a apei, intr-un acvariu mic, decat intr-unul mare. Un filtru cu burete bolborositor este cel mai potrivit, alt fel de filtre putand absorbii micutii pui.  Acvariul de reproductie trebuie sa fie bine plantat si prevazut cu locuri unde se pot ascunde. Se pot folosii radacini, obiecte ceramice, nuci de cocos, etc. pentru a construi locuri de adapost. Se stie ca ancistrusii apreciaza tuburile de PVC, ca ascunzis si ca loc de depunere a aicrelor. Nivelul oxigenului trebuie mentinut ridicat, cu ajutorul unei pietre de aer.

 

 Conditiile in apa

  Temperatura apei trebuie mentinuta in jurul a 23-27 C, valoarea Phului trebuie sa fie neutra, sau usor acida, cu PH cuprins intre 6,5 si 7.0.  Duritatea optima 4-10 dGH.  Schimburile regulate de apa sunt importante, in special dupa eclozare.

 Cresterea puilor

 Dupa ce are loc imperechierea, veti putea vedea mari circhine de icre galbene sau orange, depuse pe peretii ascunzisului. Femela poate fi acum scoasa, iar masculul se va ocupa in continuare de aparare, aerare si improspatarea apei deasupra icrelor, cu ajutorul inotatoarelor ventrale si pectorale. Icrele eclozeaza, dupa 5 zile grele pentru mascul.  Iminenta eclozarii, este indicata de o oarecare intunecare a culorii icrelor.

  Dupa ce icrele au eclozat, larvele sau alevinii, vor ramane in ascunzis, iar masculul va continua sa-i supravegheze, chiar impingandu-I inapoi pe cei care incearca sa iasa din cuib. Dupa cum se vede masculul, are un rol important si nu trebuie indepartat, pana in momentul in care puii inoata liber.  Atunci se poate muta alaturi de femela, in acvariul, comunitar.

 Schimbarile fregvente de apa sunt importante pe durata cresterii puilor , acestia fiind foarte sensibili la resturile organice. Daca veti folosii un sifon, pentru a aspira mizeria, inevitabil, cativa pui, vor fi absorbiti, chiar daca sunteti foarte atenti. Treceti apa printr-o plasa pentru a retine puii.

Hranirea

In timpul primelor zile, dupa eclozare, alevinii vor trai consumand rezerva din sacul vitelin, deci nu este necesara hranirea , pana la resorbtia acestuia. Apoi se pot hranii cu o frunza oparita de salata. Dupa ce cresc mai mari, se poate incepe hranirea cu nauplii de artemia proaspat eclozate. Pot consuma si hrana pe baza de alge.

 Dupa eclozare puii au culoare pala, urmand ca pe masura ce cresc sa se inchida la culoare, iar la varsta de 2 saptamani, sa fie complect maro. La aceasta varsta, vor avea in jur de 1,5 cm lungime si arata ca niste copii in miniatura a parintilor.

 Ancistrus, la fel ca toti pestii din zonele tropicale ( si anume zona padurilor tropicale ), au sezoane de depunere a icrelor, majoritatea suprapunandu-se cu anotimpul ploios,  care inseamna sporirea cantitatii de hrana disponibile, mai multe ascunzisuri pentru pui, mai multe locuri pentru depunere.   Pentru a stimula imperechierea si depunerea, este nevoie a se simula aceasta alternanta a anotimpurilor. Se stie ca, majoritatea pestilor din aceasta familie se incapataneaza sa nu se reproduca in acvariu, tocmai datorita nevoilor lor specifice. Ganditi-va doar la pleco, care obisnuieste sa-si sape ascunzis in malurile noroioase ale raurilor, pentru a depune icrele si incercati sa reproduceti asta in acvariu. Ancistrus , desi se spune ca este cel mai putin tipicar si se spune ca s-a reprodus in cele mai gresite conditii, unele perechi refuza sa faca asta, desi proprietatile apei in acvariu sunt excelente.

 Cum functioneaza treburile in salbaticie, sau cum credem ca functioneaza

 Multi parametri variaza, uneori  simultan, pentru a stimula pestii din bazinul amazonului sa-si faca datoria si sa se reproduca.

  In salbaticie, povestea este cam asa: 1) presiunea atmosferica scade ( la sfarsitul sezonului secetos, indicand venirea primelor ploi 2)  Aportul de hrana creste datorita ploilor ( unele specii au indurat lungi perioade de infometare lunile secetoase  3) calitatea hranei se schimba ( insecte cad pe apa, apar larve de tantari, seminte, frunze, si chiar puii altor specii de pesti ) 4) nivelul apei creste ( unele specii urca contracurent in amonte, pentru a se reproduce)

  Toti acesti factori conduc la unele schimbari in parametrii apei :

1. Nivelul de oxigen creste, datorita caderii ploii si cresterii debitului raurilor. Un nivel ridicat de oxigen, este o conditie pentru igre si alevini, sa supravietuiasca in primele lor zile.

2. Apele devin acide. De-a lungul sezonului uscat, multe saruri, substante humice si materii organice, ajung la nivele ridicate, pe masura ce apa scade. Apele provenite de la ploaie au duritate aproape 0, ceea ce duce la scaderea duritatii si nchiar a ph-ului.

3. Temperatura apei se schimba. Alta consecinta a ploilor massive, in padurile amazoniene, este coborarea temperaturii apelor. De asemenea lumina slaba a soarelui, conduce la scaderea temperaturii. Impreuna cei doi factori, pot produce scaderea temperaturii apei cu pana la 10C.

4. Adancimea apei creste.  Din nou, apa ploilor, va produce cresterea nivelului apelor,  astfel incat presiunea la adincime creste, si un spatiu mai larg pe verticala este disponibil pentru inot.

5. Mai multe ascunzisuri pentru depunerea icrelor devin disponibile. Cresterea apelor va permite pestilor sa caute zone inundate, cu ierburi, radacini, trunchiuri de copaci, potrivite pentru imperechiere si depunerea icrelor. De asemenea, puii vor avea mai multe sanse sa supravietuiasca .

6. Lumina se schimba. De-a lungul zilelor ploioase, multi nori acopera cerul, pentru vreme indelungata.

7. Cantitatile de plancton disponibile cresc. Penrtu multi pesti, acesta este un semnal declansator al imperechierii. Asta inseamna hrana suficienta pentru ei si puii lor.

8. Perioada de imperechiere calendaristica. Unele specii au un fel de ceas biologic, legat strans de alternanta anotimpurilor secetos si ploios.

9. Alti pesti se reproduc. Hormonii diluati in apa, ai altor pesti care se reproduc, pot declansa reproducerea si la catfish.

10. Sunetul. Chiar si sunetul stropilor de ploaie, pe suprafata apei, poate fi un semnal si posibil chiar sunetul tunetelor.

 Cum putem transpune acestea in acvariu ?

 In acvariu lucrurile stau de obicei cu totul altfel. Totusi cateva trucuri, ne stau la indemana, pentru a imita, pe cat posibil, ceea ce se intampla in natura :

 Rezervele de hrana. Pestii sanatosi, capabili sa se reproduca, pot indura o perioada lunga de infometare, care poate dura cateva saptamani. Cand in sfarsit pot sa se hraneasca din abundenta, vor fi stimulati sa inceapa reproducerea.

 Tipul hranei. Schimbati tipul de hrana oferit. In America de sud, cantitatea de larve de tantari creste odata cu sezonul polios. Nu mai hraniti pestii cu larve, de exemplu, pana in momentul in care doriti stimularea reproducerii.

 Curgerile de apa. Folositi diferite feluri de pompe si filtre, pentru a marii debitul si viteza apei circulate.

 Nivele crescute de oxigen. Mariti volumul de aerare cu pietre de aer si filtre, chiar permitind apei sa pleoscaie la suprafata, pentru a marii nivelul de oxigenare.

 Substante dizolvate in apa. Mariti nivelul de substamte humice, folosind turba, saruri ( fertilizatori, CaCO3, MgSO4), pe perioada care simuleaza anotimpul secetos. Apoi reduceti aceste saruri si adaugati apa proaspata, pentru inceperea anotimpului ploios.

 Schimbati temperatura apei. Incalzitor setat pe temperatura ridicata ( anotimp secetos), temperatura scazuta ( anotimp ploios). Daca este nevoie, folositi un ventilator la suprafata apei, su cuburi de ghiata.

 Nivel scazut al apei. Coborati la 25% nivelul apei in acvariu (secetos) si urcati-l la normal (ploios).

 Ascunzatorilese inmultesc. Adaugati in acvariu, plante, butuci, scorburi, pietre, muschi.

 Schimbar in nivelul de iluminare. Reduceti numarul de lampi aprinse, sau umbriti lampa, daca este una singura. Reduceti durata iluminarii, cu 1-2 ore atat dimineata, cat si dupamiaza.

 Cretere nivelului de plancton. Adaugati infuzori.

 Alti pesti se reproduc. Adaugati o specie care se reproduce usor in acvariu

 Sunetul.  Permiteti apei care iese pe returul filtreului, sa cada pe suprafata pentru a produce sunetele ploii.

        Adaugand acest cumul de factori stimulatori, este foarte probabil ca pesti sa inceapa reproducerea in cateva zile. Unele specii mai putin pretentioase, nu vor avea nevoie de toate astea, pentru a se reproduce. Altele , cu toate aceste trucuri, va fi nevoie de multe incercari simulta rabdare pentru a reusii

 

Category: My articles | Added by: myraghi (2013-09-11) | Author: Mircea Radoane E W
Views: 6599 | Tags: acvaristica deva, magazin acvaristica online, reproducere ancistrus dolicophterus, reproducere pesti acvariu, pesti acvariu ancistrus | Rating: 3.0/2
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2025
Website builderuCoz