Wednesday, 2025-01-08, 4:42 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Controlul algelor in acvariu

 

Algele nu sant neaparat daunatoare. In conditii prielnice acestea se dezvolta foarte rapid si poate intr-o zi, le vom fi recunoscatori. Se fac cercetari pentru folosirea algelor, ca pe o sursa alternativa de energie. Desigur asta nu inseamna ca trebuie sa creasca nestingherite si in acvariul nostru. Abundenta algelor in acvariu, de obicei arata ca ceva a fost scapat de sub control : suprapopularea, schimbarea partiala a apei insuficienta, supra hranirea sau hranirea necorespunzatoare a pestilor, neschimbarea la timp a cartuselor filtrante, apa de schimb necorespunzatoare.   Odata ce au inceput sa se dezvolte peste masura, plantele, coralii si ornamentele vor parea murdare si vor strica aspectul acvariului. Sa vedem deci, de ce au nevoie algele pentru a creste peste masura, si cum le putem elimina, sau macar reduce. Aceste informatii sant valabile atat pentru acvariile de apa dulce, cat si pentru cele de apa sarata.

  Fosfatii.

 Fosfatul este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru cresterea multor tipuri de alge. Fosfatii ( PO4 ) pot ajunge in acvariu, prin apa de la robinet, hrana pestilor sau suplimenti de hrana.  Acordati atentie hranirii pestilor. Nu dati pestilor mai multa hrana decat pot consuma intr-un minut sau doua. Hrana neconsumata, se va descompune si poate elibera fofati.   Carbunele activ are un rol important in retinerea fosfatilor din apa. Folositi carbunii de calitate si schimbati-i regulat.      Folositi apa pura. Apa plata din comert, poate fi o solutie daca acvariul nu este prea mare.

  Nitratii.

 Nitratii ( NO3 ) sant de asemenea folositi ca nutrienti de catre alge. Acestia se acumuleaza in timp  si sant un indicator al substantelor organice dizolvate in acvariu. Pentru a mentine un nivel redus al nitratilor, aveti in vedere urmatoarele masuri :     

  • Nu suprapopulati acvariul.
  • Folositi apa purificata pentru schimburile partiale si complectare.
  • Aspirati regulat pietrisul sau nisipul.
  • Decorati acvariul cu plante. Acestea vor concura algele, consumand nitratii.
  • Scoicile de apa sarata pot procesa nitratii.
  • Schimbati regulat filtrele mecanice. Particulele retinute de acestea se descompun si elibereaza nitrati.

  Dioxidul de carbon  

 Limitarea nivelului de CO2 poate ajuta la prevenirea algelor, desi in cazul unui acvariu plantat, nu este de dorit. In cazul acvariilor cu apa dulce sau sarata, fara plante, se poate marii nivelul de aerare si agitarea la nivelul suprafetei, mentinand astfel oxigenul dizolvat in apa, aproape de valoarea maxima. Prin asigurarea unui curent puternic, particulele biodegradabile vor fi mentinute in suspensie si vor fi absorbite de elementele de filtrare. Nu exagerati insa, veti obtine o furtuna de nisip si pesti obositi sa tot inoate in contracurent.

  Lumina

Lumina este un factor esential in dezvoltarea plantelor acvatice, fotosinteza fiind procesul prin care acestea isi asigura energia necesara procesarii nutrientilor.  De lumina au nevoie  plantele acvatice, pentru a creste viguroase, dar din pacate tot de lumina se folosesc si algele nedorite, pentru a se raspandii peste tot in acvariu.  In nici un caz, nu expuneti acvariul razelor directe de soare, nici macar pentru o perioada scurta in timpul zilei. Exista tuburi cu diferite spectre de lumina, unele favorabile dezvoltarii algelor, altele favorabile doar plantelor acvatice. Nu se rcomanda folosirea becurilor cu incandescenta, acestea avand un spectru prea larg, fiind favorabile si plantelor si algelor. De aemenea folosirea unui tub cu spectru favorabil plantelor, un timp prea indelungat, poate avea ca efect deprecierea si  schimbarea spectrului, intr-unul favorabil algelor. Se recomanda schmbarea tuburilor, dupa un nr. de ore, specificat de fabricant.

 

 Ce mai putem face ?

 

Separatorul de proteine

In acvariile de apa sarata, separatorul de proteine este crucial in mentinerea controlului asupra algelor.  Aceta inlatura complet substantele organice dizolvate si alte proteine. Odata acestea inlaturate, nu vor mai fi o sursa de hrana pentru alge.

Curatati regulat filtrele

Filtrele externe, canistrele de filtrare, mentin apa clara si cristalina, insa daca nu sant curatate regulat, vor incepe sa furnizeze hrana pentru alge, devenind o fabrica de nitrati.

Aspirati substratul si schimbati partial apa

Un accesoriu util, este aspiratorul de acvariu. Acesta absoarbe doar elementele usoare din substrat. Granulele grele de nisip nu vor fi ridicate. Apa extrasa, va fi inlocuita si astfel se realizeaza si schimbul partial.

Sterilizarea cu ultraviolete

Sterilizarea cu UV este folosita in combaterea bolilor la pesti, dar mai mult decat atat, este foarte eficienta in combaterea algelor. Sunt echipamente relativ scumpe, dar daca in acvariu avem pesti si corali valorosi, ar putea sa fie o investitie utila.

Acvariul intunecat

Acvariul ete mentinut cateva zile la intuneric. Desigur daca aveti plante, corali, sau scoici, nu incercati aceasta metoda. Cianobacteria, numita alga rosie, creaza multe dureri de cap in acvariile de apa sarata, acoperind rapid mari suprafete, poate fi indepartata prin aceasta metoda. Inainte de a recurge la aceasta, insa, inlaturati cauzele care au dus la aparitia ei : suprapopularea, suprahranirea, lipsa filtrului de proteine, etc.

Substantele algicide

In acest domeniu sant multe produse, care vor avea un efect rapid in curatarea acvariului de alge. Insa folosirea lor fara a inlatura cauzele care au dus la aparitia algelor, va fi doar un remediu de scurta durata. Efectul lor negativ asupra plantelor, este bine cunoscut, putand duce chiar la distrugerea lor.

 Sant binevenite comentariile si complectarile aduse acestui articol.

Category: My articles | Added by: myraghi (2010-03-01) | Author: Mircea Radoane E
Views: 2535 | Comments: 1 | Tags: acvariu, nitrati, alge, filtrare, fosfati | Rating: 2.0/1
Total comments: 1
1 claudiu  
0 Spam
ok

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2025
Website builderuCoz