Cresterea si anmultirea moliilor in acvariile de apa sarata
Aclimatiazrea Moliilor la apa sarata
Desigur va intrebati cum pot fii moliile de apa dulce. dar si de apa sarata in acelas timp. De fapt, nu sunt nici una din cele doua. Moliile provin din zone cu apa salmastra, care este un amestec de apa dulce si apa sarata. Maraea majoritate cresc molly in acvarii cu apa dulce, desii in mediul natural s-au adaptat sa traiasca in ambele . Exista argumente, cum ca ar mult mai sanatos in mediu sarat, stiindu-se ca mediul sarat distruge aproape toti agentii patogeni, care pot imbolnavii pestii.
Speciile de Molly, care se pot tine in mediu salmastru, sunt Mollienesia Latipinna, cu tipurile Black Molly si Dalmatian Molly. Sunt specii usor de gasit in orice magazin, sunt rezistenti si ieftini. Pot fi aclimatizate si alte tipuri de molly, precum: molly galben, molly balon, velifera.
Aclimatizarea exemplarelor crescute doar in apa dulce, poate dura un timp mai mare. Opiniile sunt impartite intre 1-2 ore si 2 saptamani. Media este undeva la 6-8 ore. Daca aclimatizarea decurge corect, sunt foarte putine sanse de decese sau stres in randul pestilor.
Pentru aclimatizare se poate folosii o linie de perfuzie, reglata la la debit foarte mic , astfel incat sa dubleze cantitatea de apa dulce, din acvariu, in aprox. 7 ore. In tot acest timp, lasati filtrele si aeratoarele sa mearga, pentru a avea o apa cat ma i oxigenata.
Ingrijirea molly-ilor in apa sarata
Presupunem ca ingrijirea molly-ilor in apa dulce , va este deja cunoscuta. In acvariile de apa sarata, exista cateva lucruri specifice, cum ar fi roca vie ( live rocks ). Moliile inoata in toate zonele acvariului, deci trebuie sa le asiguram spatiu de inot. Atunci cand se hranesc, moliile stau la suprafata, cad se odihnesc aproapae ca stau asezate pe nisip, iar cand doar inoata , o fac in apele de mijloc ale acvariului. Prin urmare moliile au nevoie de cel putin un loc de nisip liber, o mare parte libera pe mijloc, si de toata zona de suprafata. De aceia si plasarea pietrelor vii, are un rol important, acestea fiind plasate in zona de mijloc a acvariului, putand depasii putin, jumatatea acvariului pe inaltime. Prezenta ascunzisurilor este apreciata de molly, dar nu strict necesara.
Molliy inmod normal prezinta un temperament linistit si pasnic, fiind compatibile cu majoritatea pestilor, pasnici la randul lor. Daca sunt prea multi masculi, acestia vor devenii teritoriali si isi vor ciupii inotatoarele, de aceia este indicat sa aveti un mascul la 2-3 femele si la 2—30 litri apa. La femele , nu exista limita. Molly asi mananca puii si la fel si icrele altor pesti.
De asemenea, molly sunt pesti rapizi, deci nu-i tineti impreuna cu pesti lenti, care vor avea probleme la hranire, in urama hranirii rapide la suprafata a mollylor. Un exemplu in acest sens , sunt Calutii de mare si Acele de mare, ambele fiind foarte lente in miscari. De asemenea nu tineti molly impreuna cu pesti agresivi. Cel mai bine, ar fi sa fie doar acvariu pentru molly.
Hranirea Molyiilor in apa sarata
Hranirea molyiilor de apa sarata, este in mare la fel cu a celor din apa dulce.Principala diferenta este, ca unele dintre alimentele folosite in apa dolce, pot fi nesanatoase in apa sarata. In mare, tipul de hrana depinde de celelalte specii detinute in acvariu, trebuid a fi gasit un aliment comun, pentru molly si ceilalti. Poate fi folosita hrana congelata, hrana vie, hrana pe baza de alge marine, sau pe baza de creveti.
Majopritatea mollyilor, sunt mari consumatoare de alge, deci vor curata continuu sticla si ornamentele, desii niciodata nu le vor curata bec. Majoritatea Molly-lor cumparate din comert, nu vor consuma de la inceput, Copepode, sau alta hrana naturala de apa sarata, ci vor incepe incet sa guste din ea, progresiv, deci incepeti progresiv cu aceasta. Asigurati o hrana suficient de marunta pentru a putea fi inghitita, molyii avand gura relativ mica, Daca hraniti cu artemia, aceasta trebuie sa fie pui, nu adulta. Daca refuza sa se hraneasca si nici un fel de hrana nu merge, incercati sa adaugati lichid de usturoi.
Inmultirea molyilor de apa sarata
Diferenta dintre mascul si femela este usor de observant. Inotatoarea anala este rotunjita si larga la femela, pe cand masculul are inotatoarea subtire si ascutita. .
Numarul de pui poate ajunge peste o suta, depinzand de specie si de varsta femelei. Numarul celor care supravietuiesc, depinde de modul in care are loc nasterea, in acvariul principal sau fatatoare. Diferenta fata de acvariul de apa dulce, cel de apa sarata, contine un mare numar de ascunzisuri, roci, corali, de unde puii sunt foarte greu de prins, fara a strica aranjamentul. Pe de alta parte aceste ascunzisuri, pot oferi o sansa in plus puilor de a scapa cu viata. Molyile isi vor manca puii care le vor iesii in cale, ca dealtfel si ceilalti locatari ai acvariului.
Si filtrul poate ucide o parte di pui,in functie de modul cum este instalat. Powerhead-urile ( generatoarele de valuri ) sunt de asemenea dusmani de temut pentru pui. O metoda comoda de inmultire a molyilor, este folosirea unei plase in interiorul acvariului principal, in care introduc puii prinsi din acvariu, sau daca se cunoaste termenul urmatoarei fatari( cat de cat), se poate introduce femela in plasa, impreuna cu un mop de lana, pe post de ascunzis pentru pui. Va fi indepartata imediat ce observam ca fatarea a avut loc, puii ramanand aici, pana vor fi destul de mari, pentru a nu mai putea fi mancati. In timpul fatarii, femela in general nu-si maninca puii, datorita unor hormoni, cale o fac sa fie linistita si toleranta fata de pui.
Cresterea puilor de Moly in apa sarata
Molyii sunt pesti vivipari, ceea ce inseamna ca nasc pui vii, care vor incepe sa inoate imediat ce s-au nascut. Primele doua ore au atasat de corp sacul vitelin si abia dupa resorbtia si consumarea continutului acestuia, puii, vor avea nevoie de hrana adevarata.
Cea ma buna hrana pentru puietul de Moly, sunt nauplii de artemia, ( dupa prmele 12 ore de la eclozare), sau hrana fulgi, foarte bine maruntita. Daca doriti reproducerea in numar mare si efficient , este indicat sa folositi un acvariu maternitate, in care puneti apa din acvariul principal. Este recomandata montarea une instalatii de eclozat artemia, care este mult mai sanatoasa decat fulgii.
Echipamentul necesar pentru maternitate ( gradinita) :
acvariu 30L
filtru cu burete ( nu filtru cu pompa )
incalzitor reglat la temp din acvariul principal
sifon curatitor de substrat
NU folositi nisip,sau pietris in acvariul gradinita, va fi mult mai greu de curatat, si de obsevat puii. Avand baza libera, puteti absorbii cu usurinta hrana neconsumata si dejectiile si puteti obseva usor exemplarele moarte. Incercati sa folositi apa din acvariul principal, sau pe cat posibil cu aceiasi parametrii, aceasta usurand situatia , in momentul cand puii trebuie transferati inapoi in acvariu principal, cu apa sarata. |