Tuesday, 2024-11-26, 6:19 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Ingrijirea carasilor aurii
 

Hranirea

 Ca majoritatea pestilor, carasul auriu este un oportunist  atunci cand este vorba de mancare, ceea ce inseamna ca vor manca oridecate ori hrana este disponibila, fie ca sant flamanzi, fie ca nu. Acest comportament le poate fi fatal. Tractul lor digestiv, adeseori poate deveni atat de incarcat cu hrana, inacat intestinele se pot rupe, ducind la moartea pestelui. De asemenea, excesul de hrana inseamna mai multa risipa si fecale, care vor polua acvariul. Carasul trebuie hranit doar atat cat poate consuma in trei sau patru minute si nu mai mult de 2 ori pe zi.

O metoda efectiva de a determina daca carasii dumneavoastra sunt corect  hraniti, este sa le urmariti fecalele. Ele trebuie sa fie in bucati scurte, de aceiasi culoare ca si hrana consumata. Fecale lungi, care atarna in spatele pestelui, in timp ce inoata, pot fi semne de supra hranire.

  Trebuie sa acordam atentie la alegerea hranei adecvate, deoarece carasii aurii au nevoie de mai putine proteine ( pe care nu le pot digera in exces ) si de mai multi carbohidrati. Oricum, exista hrana specializata pentru ei, care poate fi gasita in magazine. In cea mai mare parte, este sub forma de fulgi, care plutesc la suprafata, sau sub forma de fulgi, care se scufunda incet. Aceasta hrana trebuie echilibrata  cu plante verzi si viermi rosii. De un real folos pestilor tineri, este hrana pe baza de creveti.

  O idee buna ar fi folosirea unui inel de hranire, unde vom pune intotdeauna hrana, nu doar pentru a prevenii absorbtia ei in filtru, ci si pentru a ne asigura ca pestii stiu de unde sa ia hrana. Dupa o saptamana de la introducerea acestuia, veti observa carasii, invartindu-se in jurul inelului, in cautare de hrana. Plante verzi, taiate, trebuie intoduse in acvariu, ca pestii sa ciuguleasca din ele.

  O alta idée ar fi introducerea de plante taiate in acvariu, in locul folosirii plantelor in ghiveci, ca sursa de hrana. Orice planta care ar putea creste destul de repede, pentru a supravietui unor carasi vorace, va duce in final la invadarea acvariului si la un cosmar pentru intretinere. Pe de alta parte, plantele cu crestere normala, risca sa fie dezradacinate, sau sa fie transformate in zdrente. 

Conditiile in acvariu

  Carasul auriu este un peste chiar foarte rezistent, lucru care a contribuit in mare parte la sporirea popularitatii lui. Presupusa lor reputatie, cum ca mor repede , este adesea datorata slabei ingrijiri, oferite de catre cumparatori neinformati, in cautare de pesti ieftini. Carasul auriu, este considerat un peste de apa rece, care poate trai in acvarii neincalzite,sau in iazuri de gradina. In iazuri poate supravietui scurte perioade, chiar si atunci cand la suprafata se formeaza gheata, cu condita sa existe destul oxigen in apa, iar iazul sa nu inghete complect.

 

  Ca majortatea crapilor, carasul auriu produce o mare cantitate de dejectii, atat prin fecale, cat si datorita gurii care elibereaza chimicale daunatoare in apa. Aceasta se intampla si datorita faptului, ca pestele nu poate digera proteine in exces, ca altii pesti tropicali care le prefera. Cresterea  cantitatii de substante toxice, pana la un nivel periculos, poate survenii in timp foarte scurt, lucru care va conduce la moartea subita a pestilor. 

   Desi in istorie carasii aurii erau adesea prezentati in mici boluri sferice de sticla, un adult fericit si sanatos, necesita cel putin 30-40 L de apa. De fapt pentru speciile cu coada simpla, cum ar fi carasul comun, sau carasul cometa, sunt necesari chiar 300-350L de apa, pentru adulti. Unii experti in cresterea carasilor aurii, sustin ca ar fi mai importanta suprafata disponibila pestilor, decat volumul de apa si au decis ca ar fi necesari cam 370Cm patrati /1Cm de peste. De ex. daca aveti trei carasi, de 10 Cm fiecare,

ar fi nevoie de 1080 Cm patrati, suprafata de apa. Suprafata disponibila este o masura aproximativa pentru cat de mult oxigen poate fi absorbit in apa, direct  din aer. Daca apa este suplimentar aerata de pompe, filtre sau arteziene, densitatea carasilor poate fi marita.

  O regula rapida de calcul, de tinut minte, ar fi : 150L pentru un singur peste si cate 70L pentru fiecare peste in plus (pentru carasul comun si carasul cometa), iar pentru speciile voalate 70L pentru un singur peste si cate 35L, pentru fiecare peste in plus.

  O alta conceptie gresita, este ca pietrele de aer, nu maresc cantitatea de oxigen dizolvata in apa. Cea mai mare parte a transferului de oxigen, are atunci cand bulele se formeaza in jurul pietrei, si este cu atat mai intens cu cat bulele sunt mai mici. Valurile pe care le formeaza la suprafata, faciliteaza si ele schimbul de oxigen la suprafata apei. O atentie sporita trebuie acordata filtrarii apei, tinind cont ca nivelul de nitriti produsi de carasi, este mult mai mare decat cel produs de alti pesti. Este necesara si o filtrare biologica adecvata, deoarece descompunerea nitratilor de catre bacterii, este mult incetinita de temperaturile joase, la care traiesc carasii. Un compromis ar fi , mentinerea constanta a temperaturii la 22 grade, aceasta temperatura mentinand pestii activi si in acelas timp permite cresterea bacteriilor necesare descompunerii nitratilor.

  In incheiere, trebuie spus, ca poate fi mai usor sa tinem carasi aurii intr-un pond, in exterior, decat amenajarea unui acvariu de 370L, in conditiile in care putine locuinte suporta o atfel de amenajare.

 

Acvariul

  Chiar daca la achizitionare, carasii sunt micuti, ei sunt capabili sa atinga marimi impresionante, in timp relative scurt. De aceia, amenajarea unui pond exterior, sau a unui acvariu masiv, este adesea o investitie mai mare decat ne-am astepta. O cale ieftina de a tine carasi aurii, in conditii propice , ar fi gazduirea lor in containere mari de 80 -150 L din plastic.Acestea vor vi mult mai propice dezvoltarii carasilor decat inghesuirea lor in boluri de sticla, desi o igiena corecta va trebui mentinuta si in acestea. Schimbarea a 20% din cantitatea de apa, de 2 ori pe saptamana si aspirarea dejectiilor de pe fundul tancului, va prevenii acumularea nitratilor. O solutie ideala, ar fi folosirea unor tancuri lungi, de 400 – 800 L, in care, desi par excesiv de mari, carasii pot creste pana la 30 Cm  lungime si vor avea nevoie de tot acest spatiu sa inoate in voie.

  In concluzie, cu cat recipientul in care sunt tinuti, este mai mare cu atat carasii vor creste mai mari. Un alt fapt dovedit,este ca tinerea lor in recipiente mici, reduce mult si speranta de viata a acestora.

Filtrarea

  Ca solutie de filtrare, , se poate incepe cu un recipient de filtrare, atarnat in spatele acvariului. Filtrarea prin substrat nu este potrivita pentru acesti pesti, infundandu-se rapid cu pietris. Alt argument impotriva filtrarii in substrat, ar fi ca bacteriile benefice pot uneori murii, desi filtrul pare ca functioneaza corect. Cresterea nitratilor in acest caz poate fi destul de rapida, incat sa omoare toti pestii din acvariu. Canistrele de filtrare, sunt alta solutie excelenta, dar de multe ori depasesc bugetul unui incepator. Separatoarele de proteine sunt rezervate acvariilor marine, deci nu vor fi luate in discutie aici. Cea mai simpla solutie, este folosirea unui recipient de filtrare exterior, calculat pentru un volum dublu acvariului, tinand cont de catitatea mare de dejectii, pe care carasii o pot produce.

Iluminatul

 Ciclul noapte zi, este un lucru necesar si sanatos pentru carasul auriu, dar pentru acvarii sub 100L, lumina camerei poate fi suficienta, cel putin temporar. O solutie ieftina , ar fi construirea cu forte proprii, a unui capac, cu tuburi de neon incorporate. Oricum, daca accesul razelor solare, untimp scurt dimineata este posibil, pestii vor fi mult mai fericiti decat la lumina artificiala.

Incalzirea

 Desi carasii aurii sunt considerati pesti de apa rece, nu inseamna ca acestia pot tolera si schimbari bruste de temperatura.Aceste schimbari bruste, pot survenii de exemplu, intr-o cladire de birouri, unde carasii pot fi tinuti in recipiente mici, pe timpul noptii, cand temperatura se reduce mult, mai ales pe timpul iernii. In aceste cazuri, existenta unui incalzitor, setat pe 20-22C, este recomandata,pentru intreaga perioada a anului, mai ales pentru speciile voalate, care nu sunt la fel de rezistente. De asemenea , temperaturile peste 25C, pot fi extrem de daunatoare pestilor, prin dizolvarea mucusului protector care acopera solzii pestelui ( acesta este si motivul pentru care carasii nu se tin impreuna cu alti pesti extici). Atata vreme cat temperatura camerei nu fluctueaza dramatic, sau nu scade extrem de jos, folosirea unui incalzitor poate fi omisa.

Concluzie

 Ca o concluzie legata de marimea acvariului, cativa carasi aurii foarte mici, pot fi OK intr-un volum de 30-60L de apa, pentru cateva luni ( cu o buna filtrare si schimbare partiala de 2 ori pe saptamana). Depasind aceasta perioada, riscam sa blocam cresterea pestilor. Un acvariu de 150-200L, poate gazdui cativa carasi pentru cativa ani, dar in final va fi necesara procurarea unui acvariu de 300-400L, pentru a satisface nevoile pestilor.

  Este o idee gresita ca pot fi tinuti in boluri mici de sticla. Riscul opririi din crestere, a dezoxigenarii, a otravirii cu nitrati, face ca acesta sa fie un camin total daunator pentru orice fel de peste. Poate doar un mascul singuratic de Betta Splendens, poate fi tinut astfel. Este chiar amuzant si trist in ceelas timp, cand cineva spune, ca isi tine carasii de 4 ani intr-un bol si au ajuns la impresionanta marime de 7 Cm. Chiar printre acvaristii experimentati, exista opinia, ca este acceptabil sa crest acesti pesti in acvarii mici (sub 150L). Poate acesti oameni n-au avut niciodata ocazia sa vada carasii aurii, la marimea lor normala.

   Exista un mare conflict  intre cea mai buna cale in ingrijirea optima a carasilor aurii si cea mai fezabila cale din punct de vedere a costurilor. Cea mai buna solutie din ambele puncte de vedere, ar fi construirea unui pond interior, care ar oferii beneficiile unuia exterior,dar fara a fi amenintati de animale, pasari, copii sasu capriciile vremii.

 

 

 

 

Category: My articles | Added by: myraghi (2010-08-10) | Author: Mircea Radoane E W
Views: 10151 | Comments: 1 | Tags: amenajare acvariu, ingrijire carasi, carasi aurii, hranire, acvariu carasi | Rating: 2.9/9
Total comments: 1
1 tudor  
0 Spam
Foarte bun articolul.bravo

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz