Crearea unui aquascape Iwagumi
Orice aquascapist fan de Nature Aquariums, cunoaste stilul Iwagumi ( sau stilul formatiunilor stancoase), dezvboltat de Takashi Amano, acum 30 de ani.
Pe la varsta de 20 de ani, Takashi Amano, devine interesat de crearea unui aranjament acvatic, folosind roci. Incepe astfel sa studieze Suiseki, arta japoneza a pretuirii stancilor si Bonseki, arta crearii de aranjamente in miniatura, in albia unui lac miniatura, arte transmise de la o generatie la alta, de mai bine de un mileniu. Nici o lucrare de-a sa, nu a scapat influentei quintesentei gradinii japoneze, conform careia stancile sunt scheletul intregului aranjament, iar odata ce au fost plasate asa cum trebuie, restul vine de la sine. Aceste studii, precum si propriile experimente, l-au condus in final la crearea stilului Iwagumi.
Prima stanca care va fi plasata in Iwagumi, este roca primara, cea mai mare dintre ele, numita Oyaishi si este intotdeauna plasata in centru, conform regulii treimii. Adesea este usor inclinata in directia curgerii apei, astfel incat va sporii senzatia de natural, impreuna cu plantele care vor fi unduite de apa in acelas sens. Cea de-a doua roca ca marime, este Fukuishi si va fi plasata in stanga sau dreapta , avand rolul de a echilibra pe Oyaishi si de-a crea o oarecare tensiune. Cea de-a treia roca mare, este Soeishi, care urmand pe deplin regula treimii, este plasata intr-o pozitie care va accentua si mai mult forta si puterea lui Oyaishi. Cea de-a patra roca mare, este Suteishi si este plasata pentru a ajuta impreuna cu alte diverse roci, la crearea unui ansamblu inchegat, unitar. In ciuda functiei sale, Suteishi nu este necesar sa iese in evidenta, in formatiune stancoasa, de fapt, fiind destul de fregvent ascunsa de flora, de unde si numele de stanca de sacrificiu.
Exceptand stanca Oyaishi, care este obligatoriu singulara, celelelte pot fi doua sau chiar mai multe din fiecare, daca marimea lor este descrescatoare. Botezare stancilor dupa marimea lor, asigura doar o indrumare pentru aquascapisti, pentru a putea concepe un Iwagumi autobalansat.
Interesant este, faptul ca unii oameni au un simt innascut, in arta balansului, in timp ce altii pur si simplu nu il au, fiind obligati sa urmeze regulile, pentru a reusii.
Baza, si cel mai simplu aranjament Iwagumi, este Sanzon Iwagumi, sau `formatiunea celor trei stalpi de roca`, unde asa cum o spune numele, doar trei stanci sunt folosite : Oyaishi, Fukuishi si Soeishi. Sanzon Iwagumi, este foarte popular printre nano aquascapisti, neavand nevoie de prea mult spatiu. Simplu acest stil, este adesea regasit in cele mai reusite aranjamente.
La aquascapingul Iwagumi, gama de plante utilizate este redus la un numar limitat. Plante joase , taratoare, de gazon ca Hemianthus callitrichoides, sau Glossostigma sunt de departe cele mai folosite, in timp ce plante delicate ca Hairgras sau Vivipara, sunt utilizate selectiv, pentru a evidentia anumite parti ale formatiunilor stancoase, sau pentru a amortiza impactul stancilor, intr-un acvariu mic. Tinta utilizarii acestor plante, este de a crea si a complecta apoi, impresia unor formatiuni stancoase, bine echilibrate, care se inalta intr-un camp de verdeata. Merita studiat aspectul unor formatiuni stancoase in natura, nu doar pentru a invata despre stanci, dar si pentru a vedea cu plantele sunt asezate intre stanci si imprejurul lor.
GAnditi-va la asta inainte de a incepe
Ce vreau de fapt sa vad
Unul din cele mai dificile aspecte ale stilului Iwagumi, este atingerea echilibrului visual, pentru intregul aquascape. Multi aquascapisti, urmeaza regula celor trei, care divide aranjamentul in trei segmente egale, de sus in jos si dintr-o parte in alta. Punctul focal, este situat la intersectia liniilor verticale cu cele orizontale, bineinteles nu la milimetru, ci aproximativ. Idea este ca, adaugand stanci in aceste puncte, vom adauga tarie si focalizare , acestui aranjament.
Substratul, pe de alta parte, constituie fundatia pentru aceasta structura, este folosit pentru a crea contururi si texturi, care sa conduca ochiul spre toate partile acvariului. Un substrat platat strategic, poate ajuta la crearea iluziei de adincime( profunzime), de exemplu prin urcarea in plan inclinat, din fata spre spate. De asemenea un efect de profunzime il creaza si inaltimea mai mare, a uneia din partile laterale. Scopul este, ca dupa acoperirea acestor suprafete inclinate cu plante, sa se creeze senzatia de fluidizare si miscare, de-a lungul si de-a latul unor dealuri si vai inverzite.
Asa cum deja am aratat, exista cateva feluri diferite de Iwagumi. In Sanzon Iwagumi, trei stanci sunt folosite : o stamca mare si doua mici, care o flancheaza, usor inclinate spre aceasta , ca si cum s-ar inchina acesteia. Sanzon Iwagumi are o atmosfera foarte distinsa, este aproape regala prin eleganta sa maiestuoasa.
Dar nu toate Iwagumi au doar trei stanci, poate fi folosit orice numar de roci. In timp ce, cele trei roci, Sanzon Iwagumi poseda simbolul izbitor al elegantei, cele cu mai multe roci, adauga un element de complexitate si diversitate. Nu exista o regula absoluta referitoare la numarul de stanci, este bine sa folositi un numar impar – 3,5,7 sau 9.
Cand nu avem un simt innascut, intuitive, de a aranja lucrurile, in asa fel incat ele sa para a inspira echilibru, avem tendinta de a aranja lucrurile intr-um mod simetric , care pentru scenele din natura, pe care vrem sa le creem, este foarte nenatural. Suntem in mod innascut atrasi catre aranjamente dezordonate si aleatorii, chiar haos, insa atunci cand incercam sa facem ceva frumos, instinctiv, ne intoarcem catre aranjamentele stilizate, ordonate, simetrice, care pana la urma, analizate, ne apar ca fiind de fapt inestetice. Folosind un numar impar, prevenim aceasta tendinta. Prevenim si aparitia senzatiei, ca rocile ar fi separate si deconectate, un grup in stanga si altul in dreapta.
Oricum, indiferent de numarul de roci folosite, acestea trebuie sa fie de acelas fel. Acest lucru este important, deoarece confera continuitate si armonie intregului ansamblu.
Atunci cand incepeti un aranjament, aveti nevoie de mai mult material decat este nevoie, ceea ce inseamna ca va trebui sa colectati roci in plus, in caz ca va schimbati designul. Acest lucru, va va oferi mai multe optiouni, atunci cand incepeti sa construiti. Veti avea nevoie de roci de diferite marimi, din care sa le alegeti pe cele iesite din comun, cu cat mai multe crapaturi, neregularitati si detalii deosebite.
Scolpul este sa gasiti un grup de stanci, care sa aiba aceleasi nuante de culori, dar detalii si contururi diferite. Odata aranjate in schema, stancile vor aparea ca o colectie unitara, cu un centru bine definit, in timp ce fiecare roca isi mentine propriile caracteristici. Atunci cand selectam rocile care vor face parte din aquascape, trebuie sa avem in minte, scopul pe care trebuie sa-l indeplineasca fiecare din ele.
Armonie cu fauna
Atunci cand alegeti pesti pentru Iwagumi, doriti sa accentuati simplitatea, armonia intre natura si fauna. Veti dori un efect meditativ si nu unul agitat. Prea multe specii de pesti, vor crea agitatie, miscare haotica si discordanta cu efectul meditativ dorit. In schimb, folosirea unei singure specii de banc, va aduce un efect de miscare fluida si multumire. Cele mai folosite specii sunt : Cardinal Tetra, Rummy Nose Tetra, Rasbora. Este important a folosii specii de banc si nu de card, pentru a obtine armonie. Speciile de card, formeaza grupuri largi, in care fiecare peste face ce vrea, chiar adesea separandu-se de grup. In contrast, speciile de banc, nu numai ca vor inota impreuna foarte aproape, dar vor forma un grup foarte compact si vor inota sincronizat, parand o singura entitate.
Crevetii ( Amano Shrimp ) Caridina Japonica, sunt adesea folositi in acvarii plantate, ca o excelenta echipa de curatenie, fara a atrage prea mult atentia. Marimea lor redusa si coloritul semitransparent, ajuta la camuflarea lor in plante. Alte varietati de creveti, pot distrage prea mult atentia, prin colorit prea abundent sau, prea strident.
Nu este asa simplu precum pare.
Datorita aspectului simplu, a aparut si conceptia gresita, ca aranjamentul Iwagumi, este usor de intretinut. De fapt , este chiar dificil, datorita utilizarii a doar doua, sau trei tipuri de plante, toate necesitand atentie sporita. Plantele mentionate anterior, sunt toate cu hranire prin radacini, deci este important sa avem un substrat bogat, care sa le asigure nutrientii necesari, unei cresteri robuste si sanatoase. Multi aquascapisti, scapa din vedere acest fapt, trezindu-se mai tarziu cu probleme din partea plantelor.
Este posibil ca acvariul sa cada prada algelor in stadiul de inceput, cand nu este corect echilibrat. Observati cat mai des si la cel mai mic semn de alge, faceti imediat un schimb partial de apa si adaugati plante de suprafata si posibil chiar unele plante la ghiveci puse temporar. Aceste plante de ajutor, vor scadea imediat nivelul de nutrienti din apa si in mod sigur sunt mult mai de pret, decat chimicalele de contra algelor. Atentie insa, nu umbriti prea tare plantele de gazon, care au nevoie de lumina pentru a creste. Dupa ultimele cercetari stiintifice, o pauza de iluminat, de o ora pe parcursul zilei, este o buna arma impotriva algelor. Aparent plantele nu sufera in acest interval, insa algele nu-i pot supravietui.
|