Tuesday, 2024-11-26, 0:40 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Micro viermi anguillula silusiae

Microviermii    anguilla silusiae

 

    Regimul de hrana al pestilor trebuie sa fie cat mai variat si cat mai echilibrat pentru a satisface necesitatile nutritionale ale fiecarei specii in parte, astfel vom avea grija ca pestii ce preferea un regim de hrana vegetarian sa primeasca aportul de vegetale necesar unei dezvoltari armonioase iar pestii omnivori si carnivori vor avea o alimentatie diferita, bazata pe proteine animale.

    Pestii carnivori sau omnivori pot fi hraniti cu granule cu continut de proteine mare sau cu hrana vie ori congelata precum artemia, creveti, inima de vita, viermi, larve de Chironomidae dar si microviermi si larve de tantari.

 

 

 Microviermii,ce sunt si cum se cultiva. 

    Microviermii sunt viermi nematozi din specia Anguillula silusiae, acestia au intre 0.5 si 1.5 mm in lungime ceea ce inseamna ca reprezinta o sursa de hrana ideala pentru puii care au depasit stadiul in care se hranesc cu infuzorii sau care sunt oricum prea mari pentru a se hrani cu acestea. Pot fi folositi si ca sursa de hrana suplimentara pentru exemplarele mici, subadulte sau chiar adultii unor specii mici de pesti. Un mare avantaj al microviermilor este acela ca reprezinta o sursa de hrana bogata in proteine, foarte ieftina si accesibila tuturor.

 

    Pentru a se realiza o cultura de microviermi se pot folosi fulgii de ovaz, acestia sunt amenstecati cu apa in cantitati egale si introdusi intr-o casoleta de dimensiuni potrivite, in functie de cantitati. Apa, cand este amestecata cu fulgii de ovaz trebuie sa fie putin calduta, pentru ca acestia sa se poata inmuia, apoi se lasa la racit si se adauga cativa microviermi dintr-o alta cultura. Dupa insamantarea cu viermi, se poate pune capacul si se lasa intr-un loc intunecat, la temperatura camerei.

 

    Acesti viermi se vor inmulti rapid iar dupa cateva saptamani, sau chiar mai putin in functie de temperatura, apoi acestia vor incepe sa se urce pe peretii recipientului. In acest moment, acestia pot fi recoltati de pe peretii recipientului folosind o spatula, o lungurita sau chiar degetul si se vor introduce in apa acvariului, agitand putin pentru a se imprastia. Pe masura ce acestia se vor scufunda in acvariu vor fi mancati de catre pesti, deoarece pentru acestia, microviermii sunt irezistibili tocmai din cauza faptului ca se vor zvarcoli si vor atrage atentia pestilor. Dupa recoltarea viermilor se poate amesteca putin amestecul din recipient pentru a permite acestora sa se hraneasca si cu fulgii de ovaz din partea de jos si pentru a favoriza inmultirea acestora. Recoltarea viermilor se poate face zilnic insa, dupa cateva saptamani, in functie de temperatura (cu cat este mai cald cu atat acestia se vor dezvolta mai rapid) cultura trebuie improspatata deoarece aceasta isi va schimba culoarea, va prinde un miros urat si va fi foarte inestetica. Pentru a se improspata cultura, se inlatura continutul vechi, si se va introduce unul proaspat pastrand insa cativa viermi pentru insamantarea noii culturi. Astfel de culturi se pot folosi cu mare succes in hranirea puilor iar pentru asigurarea unui aport constant se pot folosi doua sau chiar trei astfel de culturi concomitent.

 

 

  Alte metode folosite

1.         O alta metoda pentru a forma o cultura de microviermi :  se foloseste o tava de plastic cu capac. Pe fundul ei se pune pamant, pietris in care se realizeaza o scobitura si in care se aseaza paine inmuiata in lapte/iaurt. Se iau viermi din alta cultura, se aseaza pe substratul organic si apoi se da ca hrana putin iaurt. Acoperim totul cu un geam, avand grija ca iaurtul sa fie sub nivelul geamului. Dupa 10-16 ore, la o temperatura de 18-25ºC, viermii se vor urca pe geam, ei inmultiindu-se foarte repede. Acest geam care este acoperit de viermi, il clatim in apa acvariului unde sunt puii. Punem din nou putin iaurt si astfel ciclul se reia.

2.         Se introduce o susa de Anguillula silusiae intr-un recipient care contine 50u de otet si 50u de cidru la care se adauga 1-2 lingurite de zahar. Otetul din vin este preferabil, deoarece el contine mai multi nutrienti decat cel din alcool. Se pot adauga si cateva bucati de mar, astfel completandu-se hrana viermilor. In acest mediu, cultura incepe sa se dezvolte foarte repede si putem sa incepem prelevarea de microviermi dupa 3-4 saptamani dupa introducerea susei. Apare o mare problema – aceea ca viermii sunt atat de mici incat nu pot fi retinuti de nici un filtru, de aceea se vor preleva cu ajutorul unui filtru cu porii de dimensiuni de ordinul miimilor de milimetru. Vom folosi aceeasi metoda la prelevare ca pentru infuzor. Introducem otet care contine viermii Anguillula silusiae intr-un balon cu gat inalt/lung, introducem apoi un tampon de vata si completam cu apa curata. Exemplarele de A. silusiae private de oxigen, vor trece prin tamponul de vata in apa curata si se vor concentra aici, ele putand fi distribuite direct cu apa.

3.         O alta metoda care da rezultate bune se poate face in ghivece, in care se pune nisip spalat, amestecat cu zat de cafea. Se pun viermii, se acopera substratul cu placute de sticla si se aseaza in locuri intunecate si racoroase. Ca hrana se poate folosi iaurt sau lapte praf.

  Acestea nu sunt unicele metode de a creste microviermi, acestia sunt viermi foarte rezistenti si foarte putin pretentiosi la hrana astfel ca se pot folosi diferite ingrediente, la diferite temperaturi. Unele dintre cele mai intalnite ingrediente folosite in culturile de microviermi sunt paine, cartofi fierti, cascaval, lapte ori iaurt.

 

 

 

 

 

Category: My articles | Added by: myraghi (2013-02-20) | Author: Mircea Radoane E W
Views: 4015 | Tags: ovul, infuzori, nutritie, acvarii, omnivori, carnivori, alevini, icre, hrana, acvaristica | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz