Nature Aquarium – un aspect ce trebuie invatat din natura .
Un acvariu in care se regasesc plante acvatice si a fost creat pentru a ne arata frumuseţea sa, este pur si simplu recunoscut ca fiind "o asezare a plantelor acvatice." Deşi Nature Aquarium este un mod de aranjare a plantelor acvatice într-un sens larg, există insa multe diferenţe în ceea ce priveşte conceptul de baza şi tehnicile de realizare, în comparaţie cu alte metode de creare a unui acvariu. Prima dintre ele este relaţia profundă a acestui stil cu natura, asa cum ne arata si cuvantul "natura” ce compune denumirea sa. Unul dintre conceptele de bază ale Nature Aquarium este "sa invatam din natura". În mare măsură acest concept are două sensuri. Unul este de a învăţa despre frumusetea naturii şi in acelasi timp sa o includem intr-o imagine acvaristica. Un mare numar de peisaje frumoase există în natură. O compoziţie acvatica este creata folosind roci si radacini cu un simt natural şi desigur plante acvatice, pentru ca rezultatul sa fie o imagine surprinsa din natura, ceva de o frumusete rar intalnita. Asa cum anotimpurile produc schimbari in peisaj, tot asa intr-un acvariu apar modificari odata cu cresterea plantelor. In Nature Aquarium, imaginea va deveni mai frumoasa, odata cu cresterea plantelor.
Conceptul de Ecosistem.
Un alt lucru pe care il invatam din Natura si il incorporam in Nature Aquarium este conceptul de ecosistem. Ecosistemul este definit ca fiind totalitatea relatiilor dintre plante, animale, precum şi a mediului in care acestea exista in natura. A fluxurilor de energie şi ciclurile de materii din cadrul sistemului. In conceptul de ecosistem, toate vietatile, plante sau animale, sunt clasificate în producători, consumatori, precum şi in oraganismele care se ocupa cu descompunerea. Acestor elemente constitutive, le corespund plantele acvatice, peştii, şi microorganismele în stilul Nature Aquarium. Rolul de producători il au Clorophitele care fac fotosinteza, şi în principal plantele acvatice corespund acestei cerinte. Plantele acvatice cresc cu ajutorul fotosintezei şi elibereaza oxigen în apă. Peştii şi microorganismele utilizează oxigenul pentru respiraţie. Consumatorii sunt, în general, animale care se hrănesc cu plante, cu alte animale sau cu diferite resturi. Hrana acestor animale, pesti, melci sau creveti va trebui sa fie administrate de catre acvarist. Ciupercile si bacteriile sunt microorganisme care se ocupa de descompunere. Descompunatorii vor susţine buna calitate a apei prin descompunerea deşeurilor rezultate de la pesti, a resturilor alimentare şi isi vor aduce aportul de substanţe nutritive pentru plantele acvatice. Mediul dintr-un acvariu se va stabiliza atunci cand va exista un echilibru perfect intre plante, pesti si microorganisme.
Intretinerea Nature Aquarium .
Ecosistemul natural este mare, fapt datorat numarul infinit de vietati care il compun si il sustin. În schimb, atata vreme cat Nature Acvarium este creat intr-un cadru restrans de un acvariu, va exista o limita a tipului si numarului de plante si pesti ce vor coexista acolo. Drept urmare, tipurile de plante acvatice, zonele de plantare ale acestora, speciile şi numărul pestilor sunt foarte importante pentru intretinerea Nature Aquarium. Cea mai mare problema care apare este reprezentata de alge. Algele vor creste în interiorul unui acvariu, pe frunzele plantelor, sau de pe suprafaţa de radacinilor si rocilor, atunci cand vom avea dezechilibre. În cazul în care un acvariu este acoperit cu alge, acesta nu va deveni doar inestetic, dar nici nu va mai putea oferi un adapost plantelor din el. Pentru evitarea algelor, in Nature Aquarium, plantele acvatice vor fi in numar mare si dese, pentru a putea prelua excesul de nutrienti din apa, iar numarul pestilor va fi limitat la un numar adecvat pentru marimea acvariului si a volumului de apa. In afara de asta, vor fi introdusi in acvariu "mancatori de alge”, cum ar fi Yamato Numa Ebi şi siamezi Flying Fox, care vor da un aspect frumos acvariului si vor elimina un eventual focar de alge. Acestea sunt cateva dintre lucrurile preluate din intelepciunea naturii pentru crearea unui Nature Aquarium.
Explicatii la Figura 1
Conceptul de ecosistem este încorporat în Nature Aquarium. Excrementele peştilor, ale creveţilor sau ale altor vietuitoare, sunt descompuse de către microorganisme şi sunt preluate de către plantele acvatice ca nutrienţi. Plantele acvatice cu ajutorul luminii si al fotosintezei, vor absorbi CO2-ul emis de pesti si vor elibera in apa oxigen. Pestii si microorganismele vor trai fara probleme, atata vreme cat vor avea destul oxigen in apa. In conceptual Nature Aquarium exista o relatie simbiotica intre plante, pesti si microorganisme.
The Concept of a Layout .
Primul punct ce trebuie luat in consideratie la pornirea unui Nature Aquarium este crearea unei imagini.. Deşi acest lucru poate părea un lucru evident, derivand din alegerea substratului si a tipului de iluminare, imaginea a ce se doreste a se realiza trebuie stabilita de la inceput. De exemplu, va trebui sa decidem daca lemnul sau rocile vor fi folosite ca elemente de compozitie principala, sau dacă vom realizea un acvariu "open top” in care radacinile vor fi punctual de atractie. Pentru un acvariu "open top”, va trebui sa alegem un sistem de iluminare suspendat. Alegerea substratului şi a modului în care acesta va fi asezat va depinde daca in primplan vom folosi nisip sau plante acvatice. Chiar daca nu va trebui sa decidem da la inceput tipul de plante folosit, va trebui alocata o buna parte de timp pentru studierea proiectului, si asta deoarece mai tarziu va fi foarte greu, sa refacem aranjamentul . Vă recomandăm să examinati profund conceptul de layout, folosind datele noastre anterioare, luate din lucrări de referinţă, mai ales daca doriti sa creati pentru prima data un Nature Aquarium.
Alegerea acvariului .
Alegerea acvariului este esenţială pentru pentru a crea un Nature Aquarium. Acvariile se construiesc în diferite mărimi şi modele. Materialele principale ce se folosesc, sunt sticla si acrilul. Un acvariu din sticlă care păstrează o claritate inalta pe o perioadă lungă de timp este adesea folosit pentru un Nature Aquarium. Cu toate că flexibilitatea acrilului permite construirea unor bazine mai mari, ele sunt uşor de zgâriat şi iar claritatea poate scadea dupa o perioada mai lunga de utilizare. Un acvariu cu un design simplu care nu ridica oprelisti si muchii in fata ochilor, este potrivit pentru Nature Aquarium si va arata o imagine naturala. În plus, din punct de vedere al dimensiunilor, raportul dintre lungime si latime va avea o influenta deosebita asupra aranjamentului din acvariu. În general vorbind, va fi mai usor sa cream o imagine pentru dimensiuni de 60 sau 90 cm, deoarece dimensiunile sunt usor de realizat, iar raportul lor da o senzatie de stabilitate. Acvariile de 120 si 180 cm sunt potrivite pentru amplele imagini panoramice ale stilului Iwagumi. La polul opus se va situa un acvariu inalt, potrivit pentru un aranjament de radacini, cu efect tridimensional.
Amplasarea unui acvariu.
Un acvariu care va fi incorect instalat, va fi supus riscului spargerii sau al dezlipirii.. Ca prima conditie de siguranta pentru un acvariu, este o suprafata solida, perfect plana, fara ondulatii sau asperitati.. Suportii sau dulapurile din lemn, special create pentru acvarii, indeplinesc aceasta conditie. Ele vor fi asezate pe podele drepte si solide. Se recomanda si efetuarea unei verificari cu o nivela, pentru stabilirea planeitatii. Daca se constata diferente de nivel, acestea vor fi corectate, cu prin reglarea picioarelor standurilor, sau cu ajutorul penelor de lemn, introduse sub acestea. De asemena se recomanda asezarea sub acvariu a unui suport dintr-un material ce poate prelua eventualele neregularitati ale standului. Chiar daca acvariul nu este de mari dimensiuni, se va evita asezarea lui pe fuporti metalici sau rafturi nededicate sustinerii sale, existand riscul deformarii si a spargerii acvariului. Nu trebuie uitat faptul ca greutatea unui acvariu poate varia intre cateva zeci sau sute de kilograme.
La setarea unui acvariu, planeitatea acestuia trebuie verificata cu ajutorul unei nivele. Verificarea se va face si dupa umplere. Eventualele neregularitati se pot rezolva cu ajutorul suportului de sub acvariu sau cu ajutorul unor pene de lemn amplasate la colturile standului. |