Tuesday, 2024-11-26, 6:45 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 2
Guests: 2
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Plantele de acavariu

Plante de acvariu.
  Acesta este un subiect pe cat de mare, pe atat de ocolit de majoritatea acvaristilor.Daca pentru cei care vor un acvariu steril (pentru carasi si papagali de exp.) este de inteles,insa pentru ceilalti lipsa de informare ramane un mister pentru mine. In special ma socheaza cei care isi pun plante de plastic in acvariu, pentru ca arata mai bine si nu aduc problema algelor in discutie. Am trecut si eu prin acea etapa ca incepator, si este o mare greseala. Pe langa faptul ca acestea se vor murdari, nu vor aduce aportul la reducerea nitratilor din apa, nu vor oxigena apa, nu vor oferi pestilor mediul necesar.
Trecand peste partea de "plastice" care nu au ce cauta in acvarii, trebuie sa intelegem ca prezenta plantelor in acvarii este vitala si in mare parte ajuta la crearea unui echilibru ecologic in micile noastre "colturi de natura". Principalele avantaje ale plantelor in acvariu sunt:oxigenarea si eliminarea nitratilor care in cantitati mari va vor afecta pestii.Daca pentruoxigenare puteapela la filtre si aeratoare, pentru eliminarea cantitatilor mari de nitrati singura alternativa este schimbareafrecventa de apa. Insa ce faceti atunci cand filtrul inceteaza sa functioneze, sau atunci cand cantitatea de nitrati creste peste masura si nu schimbati apa la timp ? Ei bine, eliminati aceste probleme din start, si mergeti pe mana naturii. Plantele voastre vor echilibra acvariul si vor produce oxigenul necesar, ajungand chiar sa eliminati complet sursele de aerare.Pe langa aceste functii, prezenta plantelor pentru pesti prezinta si alte avantaje. Acestea ofera teritorii unde pestii se pot ascunde, unde se pot odihni, unde pot depune in siguranta,unde se pot feri de lumina neoanelor. Mai mult, in cazul in care veti avea alevini (pui),singura sansa de a se hrani intr-un acvariu comunitar este aceea de a manca microorganismele care se dezvolta pe plante (infuzori). Totodata, datorita faptului ca sunt in continua crestere,plantele ofera acvariului vostru o dinamica si un design pe care nu-l puteti inlocui cu nimic artificial. Nimeni nu poate invinge natura in frumusete !


Inainte de a trece la o mica o prezentare succinta a tipurilor de plante si a necesitatilor acestora, trebuie sa tineti cont acestea nu merg combinate oricum, avand ca si pestii necesitati
diferite (de lumina, adancime, pH, temperatura)... si nu in ultimul rand ca anumite plante nu
au ce cauta cu anumiti pesti. In special cu caraseii, care sunt arhicunoscuti ca fiind atat de
mancai, incat sunt foarte putine plantele care vor rezista nemancate.
Va recomand totodata sa cititi articolul despre Fertilizare , Sistemul CO2, Lumina si Substratul, pentru ca reusita in a avea plante sanatoase tine de toate acestea. Intr-adevar, puteti merge pe plante cu necesitati mai mici de lumina, mai putin pretentioase la pH si temperatura,insa aceste plante de obicei sunt comune, au crestere foarte lenta, nu oxigeneaza prea mult si nu va vor scapa de excesele de nitrati.
In general putem imparti plantele de acvariu in urmatoarele categorii, in functie de constitutia lor:
-Muschii, ce se fixeaza pe pietre sau lemn, foarte "cautati" de pestii care vor sa depuna icre
-Plantele fara radacini in substrat, care se dezvolta pe pietre sau lemn, cu o crestere lenta
-Plantele cu radacini sau bulbi, care de obicei cresc foarte mult si au crestere mai rapida. Acestea de obicei au frunzele mari
-Plantele cu tulpina care pot creste chiar si in afara apei. Acestea au frunze fine de obicei
-Plantele flotante, care au partea inferioara in apa in timp ce frunzele se dezvolta la suprafata. Acestea sunt de asemenea foarte "cautate" de catre alevini ca adaposturi

 

 

 

 

Clasificare dupa locul ocupat in acvariu

Iar in principal, le putem imparti in functie de marimea lor si locul pe care-l vor ocupa in acvariu:
-Plante pe decor. Din categoria aceasta facand parte muschii si plantele fara radacini in substrat
-Plante gazon
-Plante de fata, care de obicei au maxim 5-10cm
-Plante de mijloc, care de obicei au intre 10-20cm
 -Plante de fundal, care sar si de 50cm

 Sfaturi la cumparare

Atentie mare la achizitionarea plantelor din comert. Acestea in mare parte sunt crescute emers si veti intampina mari probleme in a le mentine in viata in acvariile voastre,asta pentru ca in primul rand la trecerea submersa, plantele respective vor renunta la aproapetoate frunzele crescute emers. Va recomand sa achizitionati plante crescute in acvarii, sa luati de la prieteni care le au in acvarii. 

La achizitionarea unei plante, spalati-o foarte bine cu apa de la robinet. Atentie insa sa nu-i provocati soc termic (apa la temperatura camerei). Multi veti intreba de ce apa de la robinet, care contine clor. Ei bine, 90% din boli, microorganisme, bacterii, melci, spori si alte nebunii, le veti lua prin noile plante. Si clorul respectiv va omora din ele, daca nu chiar in totalitate. Eu am ignorat acest lucru la o singura planta venita din Germania pe care nu am spalat-o suficient, si in nici 2 saptamani aveam sute de purici de apa care s-au si pus pe mancat plantele. De melci nu mai zic, ca am luat toate natiile.
Si pentru ca tot am vorbit de melci, pentru a veni in ajutorul plantelor, pe langa substratul recomandat, nu va strica sa luati si cativa melci de substrat (Melanoides Tuberculata). Acestia va vor afana substratul, manca radacinile putrezite. Grija mare insa cu pomaceea sau alti melci,pentru ca acestia se "dedulcesc" cu plante.
Cele mai cunoscute plante pe la noi si mai usor de gasit sunt Elodeea Densa (produce mult oxigen), Valisneria (cu nu mai putin de 3 variante: asiatica, gigantea si spiralis),Cabomba, Cryptocorinele, Echinodorusii, Anubiasii, Bacopa, Java Moss (muschi), Lotusii,HC (Hemianthus Callitrichoides sau Cuba, planta covor).
Cea mai mare problema din acvariile plantate si cea mai complexa, este clar cea legata de alge. De aceea, pentru acestea vom avea un capitol dedicat.
Avand in vedere ca mare parte din recomandari pentru plantutele voastre sunt in capitolele precum cel de fertilizare, nu imi ramane decat sa va dau un sfat. Pentru acvariile noi, cumparati initial plante cu crestere rapida si foarte rapida (cum ar fi Cabomba, Elodeea).
Chiar daca veti renunta la ele in timp, acestea au avantajul de a "manca" nitratii care sunt incantitate prea mare dupa ciclare.

Category: My articles | Added by: lupcosmin (2012-09-30) | Author: Lup Cosmin E
Views: 1199 | Tags: acvaristica deva, ingrijire plante acvariu, aquascaping, plante acvariu | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz