Tuesday, 2024-11-26, 6:26 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Sarea in acvariul de apa dulce

  Sarea poate fi folosita in acvariile de apa dulce pentru tratarea unui numar mare de boli si are multe avantaje pe care le voi detalia in continuare.

Inainte de toate tin sa avertizez ca nu trebuie folosita decat atunci cand este nevoie, nu puneti sare preventiv, pestii de apa dulce trebuie tinuti in apa dulce. Iar atunci cand este nevoie, folositi-o in concentratia corecta.
De asemenea, desi este un dezinfectant bun, nu este medicamentul ideal care vindeca orice, are limitele sale. Poate ameliora o boala, insa este de datoria dvs. sa decideti daca este nevoie continuarea tratamentului cu altceva. Sunt cazuri in care amplifica efectele unui medicament (de exemplu Mycopur – folosit impotriva bolilor cauzate de ciuperci).

Trebuie specificat ca prin "sare” ma refer aici la NaCl. Sarea grunjoasa este cea mai recomandata pentru acvarii intrucat sarea de bucatarie contine si iod. Sera Ectopur este in principal tot NaCl si nu contine iod (NaCl in proportie de 95.5%, restul sunt niste saruri de bor ce au rolul de a compensa deficitul de oxigen din apa cauzat de NaCl). Pretul insa este pe masura.

Avantaje fata de alte medicamente:
- nu omoara bacteriile din filtru
- este foarte ieftin si se gaseste usor
- nu trebuie inlaturat carbonul activ din filtru
- daca aveti o lampa UV, nu trebuie stinsa
- este bine suportat de multe specii de pesti, chiar si atunci cand sunt foarte bolnavi
- este suportat de multe specii de plante
- nu este cancerigen ca multe din medicamentele de pe piata
- are o marja de eroare mare in ceea ce priveste dozajul corect

Mentionez ca exista plante (dintre cele mai pretentioase) sensibile la sare, aveti grija sa le scoateti din timp.

Cand se poate folosi?

- poate eradica un numar mare de paraziti, inclusiv: ich, chilodonella, costia, trichodina, oodinium

- combate infectiile cauzate de bacterii, ciuperci si arsurile provocate de ioni NH4+ (excesul de NH4+ apare cand sunt prea multe reziduuri in descompunere pe fundul acvariului comparativ cu bacteriile denitrificatoare din substrat si filtru; hrana neconsumata, frunzele rupte, excrementele pestilor duc la acest lucru – iar cauza: aspiratul substratului e prost facut sau prea rar, ori acvariul e suprapopulat)

- ajunta in cazul intoxicatiilor provocate de nitriti, prin dizlocarea ionilor de nitriti de pe membranele branhiilor. Excesul de nitriti apare atunci cand sunt prea putine bacterii denitrificatoare in substrat si filtru comparativ cu materiile in curs de descompunere.

- daca vreti sa dezinfectati un acvariu gol puteti folosi o solutie saturata de sare (adaugati treptat pana nu se mai dizolva si clatiti acvariul cu aceasta solutie)

Cand NU se poate folosi?

- in cazul viermilor, de exemplu: parazitii intestinali, argulus (fish lice), lernea (anchor worm), gyrodactylus (skin flukes), dactylogyrus (gill flukes).

- in bolile cauzate de virusi

Sarea de bucatarie si iodul

Trebuie spus ca iodul din sarea de bucatarie nu omoara pestii. Se afla intr-o concentratie suficient de mica astfel incat nu va atinge niciodata o concentratie letala. Daca adaugati sare de bucatarie prea multa, pestele va muri din cauza concentratiei mare de NaCl, iodul nefiind inca toxic, datorita concentratiei mici. Totusi este de preferabil sa folositi sarea grunjoasa.

Despre concentratii

Se recomanda folosirea unei concentratii de 0.3% in cazul unui tratament pe termen lung. Ar veni cam o lingura de masa (sau 3 lingurite, in ambele cazuri sa nu fie umplute cu varf) pe zi, timp de 3 zile, la fiecare 4 litri de apa. Asta inseamna in final un total de 3 linguri la fiecare 4 litri! Aceasta concentratie nu trebuie sa fie prezenta in acvariu mai mult de 2 saptamani. Eliminarea ei se face prin schimburi partiale de apa (20% – 30%) in fiecare zi.

Sarea nu se adauga niciodata direct in acvariu. Scoateti putina apa din acvariu intr-o sticla de 2l, adaugati cantitatea de sare necesara, agitati pana se dizolva in totalitate, apoi turnati din cand in cand peste jetul de la filtru. Toata solutia de sare nu trebuie turnata imediat, ci putin cate putin timp de jumatate de ora.
Atentie, sunt specii de pesti mai sensibile la sare, informati-va inainte de tratament ce concentratii suporta!

De asemenea, cantitatea necesara de sare nu trebuie calculata la volumul total al acvariului, ci la volumul REAL de apa (scadeti grosimea geamului, inaltimea substratului si spatiul liber lasat sus).

Pentru bai de sare se poate folosi o concentratie de 1% (9 linguri de masa la 4 litri). Pestele nu trebuie sa stea mai mult de 10-15 minute. In cazuri extreme se poate folosi o concentratie de 3% (27 de linguri fara varf la 4 litri), iar pestele va ramane practic pana aproape de limita supravietuirii, moment in care trebuie transferat imediat inapoi in acvariul principal.

In cazul in care va decideti sa folositi si alte medicamente pe langa sare (de exemplu Sera Mycopur – impotriva ciupercilor, Baktopur – impotriva bacteriilor), concentratia de sare este de 0.01% (o lingura la 40 litri – adaugata in prima zi de tratament). Cu Sera Costapur (impotriva parazitilor) nu e cazul sa mai folositi si sare.

Category: My articles | Added by: Olteanu (2011-05-01) | Author: Gogosanu Cristi ( Craiova )
Views: 2927 | Tags: sarea tratament pesti exotici, sarea in acvariu | Rating: 2.5/4
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz