Tuesday, 2024-11-26, 6:22 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Separatorul de proteine

magazin acvaristica online

 Ce este separatorul de proteine ? 

  Separatorul de proteine, uneori denumit si fractionator cu spuma, este un accesoriu folosit in special la acvariile de apa sarata, pentru a separa compusii organici dizolvati si alte substante daunatoare, care daca nu sunt eliminate, se vor acumula in apa sau filtre. 

 Separatorul de proteine inlatura complect aceste substante din apa, folosind bulele de aer. Reziduurile se aduna intr-o cuva de colectare. Aerul si apa sunt amestecate in camera separatorului, apoi bulele in miscare ascendenta, antreneaza si substantele atasate de ele. Bulele incarcate cu proteine, aminoacizi, si alte impuritati, urca prin tub in cuva de colectare, de unde vor fi definitiv inlaturate din acvariu. 

 Ganditi-va la valurile marii. Desigur ati remarcat, in locurile unde valurile se sparg de stanci, formarea unui strat de spuma murdara, care uneori este impins pe mal.  Acesta este un proces asemanator celui ce se desfasoara in separatorul de proteine, cu diferenta ca din acesta, reziduurile sant inlaturate definitiv, nu mai sant spalate de valuri si duse inapoi in apa.     

 Spre deosebire de separatoarele de proteine, filtrele mecanice, retin doar particule solide, care apoi raman expuse apei, care continua sa curga peste ele, pana cand acestea incep sa se descompuna si astfel vor incarca si mai mult acvariul cu biocompusi.  

 Separatorul de proteine, poate fi considerat ca unul din cele mai utile accesorii pentru acvariile de apa sarata, in special cand acestea au marimi considerabile si sant populate cu un numar mare de vietati acvatice. Volumul mare de apa face ca schimbul partial de apa, sa fie greoi, sau chiar imposibil, iar un numar mare de vietati, va produce o cantitate semnificativa de dejectii, care se vor descompune in apa. 

  Care sant avantajele separatarelor ?

  • Ridica nivelul oxigenului dizolvat si accelereaza procesele oxidante in acvariu.
  • Inlatura substantele organice, inainte ca ele sa se descompuna si sa devina hrana pentru algele parazite.
  • Aspectul apei va fi cristalin, nu galben si tulbure, permitand luminii sa patrunda spre straturile inferioare, spre folosul coralilor si a altor vietuitoare.
  • Ajuta la un echilibru stabil al PH-ului.
  • Inbunatatesc starea de sanatate a vietatilor din acvariu, prin eliminarea dejectiior.

 


  Care sant dezavantajele separatoarelor ?

 

  • Pot fi costisitoare, sau foarte costisitoare.
  • Pot inlatura bacteriile benefice, fitoplanctonul sau alte microorganisme, necesare acvariului.
  • Pot inlatura elemente necesare,  care apoi vor trebui suplinite, ca de ex. iodul. Alte elemente vor devenii deficitare datorita faptului, ca schimbul partial de apa, nu va mai fi facut regulat, apa fiind permanent curata, atfel aportul de elemente fiind stopat ( ex. minerale ).

 


  Aveti nevoie cu adevarat de un filtru de proteine ? 

 Una dintre primele dileme, la amenajare unui acvariu de apa sarata este : avem nevoie de un separator de proteine ? Raspunsul este : NU. Sunt multi acvaristi care se descurca foarte bine si fara el. Acestia cunosc insa foarte bine importanta schimbului partial, periodic al apei. Fara a  schimba partial  si regulat apa, sau din lipsa timpului, sau din cauza volumului foarte mare al acvariului, filtrul de proteine devine necesar. Fara el, in scurt timp, alge parazite vor aparea peste tot, in special daca avem un grad inalt de iluminare,  apa va deveni galbuie si tulbure, iar esecul va fi aproape inevitabil. Veti realiza utilitatea filtrului, atunci cand veti vedea ce cantitate impresionanta de resturi urat mirositoare, va fi colectata de acesta zilnic. In mod sigur, nu veti dorii sa le aveti dizolvate in acvariul dumneavoastra. 

 

 

Category: My articles | Added by: myraghi (2010-03-09) | Author: Mircea Radoane E
Views: 1200 | Tags: separator proteine, filtru, ph, filtrare apa, apa sarata | Rating: 1.5/2
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz