Sindromul acvariului nou
Ciclarea acvariului, filtru biologic, bacterii filtrante, sindromul acvariului nou, sunt probabil termeni de care nu ati auzit niciodata, decat poate daca ati avut prieteni acvaristi, sau ati cumparat pesti de la un bun magazin de acvaristica, sau sunteti un bun autodidact si ati stiut ce sa cautati pe internet.
Sa vorbim deci despre sindromul acvariului nou.
Majoritatea celor care sant noi in ale acvaristicii, incep cam in felul urmator :
- mergem pana la cel mai apropiat magazin de acvaristica, alegem un acvariu, de obicei cel mai mic posibil ( convinsi fiind, ca este mai usor de intretinut, iar unul mare, sigur inseamna multa munca de mentenanta si nu vom avea timp pentru asta – gresit )
- cumparam o pompa de aer si o piatra de aer ( gandind ca asiguram oxigenul necesar pestilor )
- apoi ne punem pe treaba si cumparam cativa pesti, aproape intotdeauna carasi aurii si cel putin 4, iar daca vanzatorul va recomanda ceva feng shui, atunci trebuie sa fie 8 aurii si unul negru ( black moor ), cativa scalari ( angel fish ), care arata superb si in sfarsit curatatorii acvariului, pleco, ancistrus, sau sanitari, care sa adune resturile din acvariu si sa curete sticla de alge.
- sa un uitam sa cumparam si ceva decoruri, acele pietricele multicolore, un scafandru de plastic , sau un copil care face pipi si bine inteles ceva plante de plastic, pentru ca cele adevarate sunt mult prea greu de tinut in viata.
Multumit cu gandul ca vom asigura un camin bun pestilor nostri, nu ca acele acvarii murdare si aglomerate pe care le-am vazut la pet shop, conduceti linistit spre casa. Odata ajunsi, nerabdatori, umplem acvariul direct cu apa de la robinet, sau de izvor, golim pestii inauntru si le dam ceva mancare, pe care pestii lacomi, par s-o infulece in cateva secunde. Asta va va face sa credei, ca sigur sunt foarte flamanzi si ai veti hranii din nou.
Si tot asa, totul pare sa fie in regula pentru primele doua zile, apoi, dintr-o data, dezastrul se intampla. Obsevi un pestisor mort in acvariu si nici in ruptul capului, nu intelegi de ce s-a intamplat asta. Dimineata urmatoare, gasesti alti doi pestisori morti, iar ceilalti nu par nici ei sa se simta prea bine. Te urci in masina si dai fuga la magazinul de pesti, care iti vinde un lichid albastrui, pe care sa-l torni in acvariu. Si daca tot sunteti la magazin, mai cumparati doi pestisori, ca sa-i inlocuiti pe cei decedati.
Ajunsi acasa, acvariul miroase urat, deci va apucati si mutati toti pestii intr-o galeata, scoateti toate decorurile, le faceti o baita zdravana, spalati luna acvariul. Adaugati apa curata, puneti la loc decorurile, apoi pestii, impreuna cu cei noi cumparati. Sunteti multumit de treaba facuta, acvariul arata mult mai bine. Va ganditi ca poate a fost doar ghinion, si de data asta totul este in regula.
Doua sau trei zile mai tarziu, din nou un pestisor mort, aparent fara nici un simptom. Va intoarceti la magazin si va certati cu vanzatorul, ca v-a inselat cu pesti bolnavi. Va va inchide gura, argumentand calm ca v-ati ales singur pestisorii si ca erau perfect sanatosi in acel moment, ceea ce inseamna ca sigur ceva nu este in regula la tine acasa, treaba care nu-l priveste pe el. Asa ca pleci de acolo, jurandu-ti, ca nu vei mai calca niciodata pe acolo.
Pleci suparat si cauti alt magazin de acvaristica, cumperi alt lichid albastru, faci din nou schimb total de apa, pui lichidul, pui si pestisorii cumparati de la noul magazin apoi astepti cu speranta ca de data asta ai facut treburile cum trebuie. Degeaba, dezastrul loveste din nou, dupa cateva zile. Devi dezamagit si obosit sa tot schimbi apa, sa tot scoti cate un pestisor mort in fiecare zi, pana ce ultimul va muri si el. Parintii sau sotia iti spun mereu ca iti pierzi timpul si banii. Acvariul este anulat si in final mutat itr-o debara, sau in garaj. Asa se incheie scuta ta experienta in tainele acvaristicii.
Deci, cu ce am gresit ?
Pe scurt, tocmai ati trecut prin experienta neplacuta, a sindromului acvariului nou. Atunci cand in acvariu nou, aveti si pestisori,datorita metabolismului lor, in apa sunt eliberate dejectii, de asemenea hrana neconsumata si plantele in descompunere, vor creste nivelul de toxine in apa, sub forma de amoniac, foarte toxic pentru pesti. Un anume tip de bacterii, vor descompune amoniacul in nitriti, nitriti care sunt chiar mai toxici decat amoniacul in concentratii foarte, foarte mici, cu atat mai mult cu cat apa este mai dura. De aici, o alta bacterie s-a pus deja pe treaba si se va ocupa de descompunerea nitritilor in nitrati, mult mai putin toxici. Dar si acumularea constanta a nitratilor, va cauza pierderea apetitului si stresul asupra pestilor, facindu-i vulnerabili la boli si paraziti. Partea buna a alucrurilor, este ca acestia din urma, pot fi tinuti sub control, prin renumitele schimburi partiale de apa.
Aunci cand un acvaru nou este setat, nivelul de amoniac in apa tinde sa creasca peste limita, ( este bine de stiut, ca este nevoie doar de 0,o5mG la litru de apa, pentru ca aceasta sa devina toxica ), iar numarul bacteriilor care sa se ocupe de aceasta problema, este foarte mic. Bacteriile denitrificatoare au nevoie de timp pentru a se dezvolta in numar destul de mare, pentru a putea procesa tot amoniacul si apoi nitritii din acvariul nou, asta daca nu mai facem inca vreo greseala si le distrugem din nou, de exemplu prin spalarea acvariului si filtrelor cu detergenti sau apa cu clor.
Acest proces de descompunere a amoniacului in nitriti si apoi in nitrati, se numeste `Ciclul azotului` si vrem , nu vrem,aceata trebuie sa se intample inainte de a putea gazdui pesti in acvariu, fara sa-i intoarcem cu burtica in sus.
Ce trebuia (trebuie ) sa facem ?
Ateptati, aasteptati, asteptati si apoi mai asteptati un pic !!!
Cat ?
Minim 3 maxim 5.... saptamani. Uffff, greu nu?
Ha sa va dau un pic de speranta si sa va spun ca desi riscant, se poate reduce asteptarea la 2 , 3 sptamani, cu ajutorul pastilelor cu bacterii conservate din comert si cu cateva trucuri ajutatoare.
Dar despre asta, intr-un alt articol, dedicat ciclului azotului in acvariu, care cuprinde informatii mai compexe, despre ciclarea acvariului si riscurile deciclarii lui, fenomen care v-ar aduce inapi de unde ati pornit.
|