Tuesday, 2024-11-26, 6:17 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

i fish 

  Acvaristica

     Pesti exotici

   Acvarii                           0720485541

Main
My profile
Log out
Site menu

Section categories
My articles [25]

Our poll
Rate my site
Total of answers: 243

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Magazin Deva

Main » Articles » My articles

Mancatorii de alge

      Mancatorii de alge
  Cresterea rapida a algelor este intotdeauna un semn ca echilibru biologic al acvariului a fost perturbat .Principalele cauze sunt : calitatea necorespunzatoare a apei , conditiile nepotrivite de iluminare , lipsa de fertilizanti micro si macro elemente .Mancatorii de alge joaca un rol foarte important in acvariul nostru pentru un echilibru in ecosistem . Cel mai eficient mod de a folosi aceste ajutoare este de a aduga in acvariu diferite tipuri de mancatorii de alge . O combinatie de melci , creveti si pesti este cea mai reusita . Lupta cu algele este preocuparea noastra de zi cu zi , este o responsabilitate majora .

     Pesti

  Siamez Alge Eater (SAE) , este considerat cel mai bun peste pentru combaterea algelor in acvariu datorita apetitului constant pentru "verdeata", a comportamentului foarte pasnic, atat fata de semeni cat si fata de alti pesti, a lipsei de apetit pentru plante si a dimensiunilor relativ reduse. SAE sunt pesti sociabili si prefera grupurile de minim 5-6 indivizi. Sunt inotatori energici si au nevoie de un bazin de dimensiuni mari si cu o densitate medie spre foarte mare a plantelor. Sunt pesti foarte buni pentru acvariile comune, fiind pasnici chiar si cu speciile de pesti mici sau crevetii. Prefera o apa foarte clara fiind sensibil la suspensiile de sol in apa. Descriere : linia neagra de pe laterala se prelungeste pana la capatul cozii , au 2 mustati superioare orientate in fata , la adulti marginile solzilor sunt negre , este un peste de banc si prefera viata un grup , inotatoarele sunt transparente, fara tente de culoare sau marcaje albe, negre sau galbene .

  Otocinclus (OTO) , acestia vor consuma atat algele de pe frunzele plantelor, cat si algele ce sau prins pe peretii acvariului sau pe decoruri. Totusi acest peste este foarte retras, avand nevoie de ascunzisuri pentru a se simti sigur. Datorita temperamentului pasnica acesti pesti poti fi tinuti aproape cu orice peste. Evitati insa introducerea lor in acvarii cu pesti agresivi. Sunt pesti destul de sensibili la parametrii apei , pH-ul apei trebuie sa fie unul cat mai aproape de neutru, dar tolereaza valori cuprinse intre 6 si 7.5 , duritatea apei aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 6° si 15° dH . Temperatura apei este bine sa fie tot timpul mai mare de 21-22 de grade, temperaturi mai joase putand crea probleme serioase. Temperatura indicata crescatorilor este 21°C - 26°C. Acesti pesti traiesc in captivitate de la 3 pana la 5 ani, viata lor fiind scurtata drastic in cazul in care sunt crescuti in parametri improprii. Este un peste erbivor, iar in cazul in care in acvariu nu are suficiente alge pentru a se hrani, puteti apela si la hrana ce are in continut vegetale sau chiar alge.

  Poecilia Sphenops (molly) , este unul dintre cei mai usor de crescut pesti odata ce te obisnuiesti cu nevoile lui. Ei pot fi crescuti atat in apa dulce cat si in apa sarata. Pentru pestele este o placere sa devoreze algele verzi care cresc in acvariu, de aceea este bin ca acvariul lor sa stea la lumina, ceea ce va permite acestor alge sa creasca. Molly iubeste mancare vegetala, desi este omnivor si manaca cu palcere si hrana de natura animala. Apa acvariului nu trebnuie sa scada niciodata sub 24 de grade C. Temperatura de 25-26 de grade este ideala pentru peste. La temperaturi mai mici se va imbolnavi. Pentru a preveni infectarea pielii pestilor , este bine ca apa din acvariu sa fie mai dura decat mai moale.

  Poecilia Velifera (molly velifera), traieste atat in ape dulci cat si in ape salmastre. Si aceasta specie are nevoie de un adaos de o lingura de sare de bucatarie la fiecare 4 l de apa. Dorsala masculului este foarte mare. Masculul ajunge pana la 15 cm, in timp ce femela este mai mare, dar in acvarii raman mici. Se hraneste cu alge, hrana vie constand in viermi, rame, crustacei, insecte, larve ale acestora, hrana pe baza vegetala si preparata sub forma de tablete si fulgi. Reproducerea, in captivitate, a acestei specii de pesti este moderata, in privinta dificultatii, comparativ cu celelalte specii de pesti din familia Poecilia. Perioada de gestatie a femelei este de 8 saptamani, la finele careia, produce intre 25 si 60 de puieti, desi exista documentari, care arata ca, o femela matura, poate produce chiar si 200 de puieti. Dupa aparitia puietului trebuie neaparat sa indepartati parintii din acvariu, deoarece acestia din urma ii vor manca.

   Creveti

  Caridina Multidentata (amano)
, crevetii Amano si-au luat numele de la faimosul acvarist si fotograf Takashi Amano, care a fost primul care i-a introdus in acvarii. Habitatul lor original este in mlastinile din Japonia, unde dieta acestor creveti consta, in principal din alge . Crevetii Amano sunt foarte sensibili, deseori ei murind la cateva zile dupa ce au fost pusi in acvarii. Motivul principal este stresul si oboseala pe care ei o acumuleaza de-a lungul calatoriei pe care o fac din mediul natural pana la acvariu. O alta cauza pentru faptul ca acesti creveti nu supravietuiesc mult timp estte reprezentata de modul eronat de hranire. In afara algelor din acvariu, ei au nevoie si de alte surse de hrana, precum dovlecei, castraveti, spanaca fiert sau mancare conceputa special pentru ei. La fel ca la toate speciilede creveti, nu uitati sa indepartati resturile de legume dupa trecerea a 24 de ore de la introducerea lor in acvariu, pentru a pastra calitatea apei la parametri ideali.In legatura cu reproducerea crevetilor Amano, este bine de stiut ca aceasta specie are nevoie de apa cu o salinitate foarte mica, mai bine cunoscuta drept apa salmastra. Este indicat sa tineti acesti creveti intr-un acvariu de cel putin 150 de litri. Ph-ul trebuie sa fie neutru, iar temperatura din apa sa nu fie ami mica de 24-25 de grade. Femelele de creveti Amano depun de la cateva sute pana la cateva mii de icre. Dupa trecerea a cinci saptamani, din acestea vor iesi larvele. Este contraindicata mutarea femelelor in apa sarata inainte de aparitia larvelor, pentru ca icrele nu vor ecloza, din motivul pe care l-am expus mai inainte.

  Red Cherry , cei mai populari din lume in randul pasionatilor de acvaristica. Ca origine, ei provin din Taiwan. Sub raportul dimensiunii, pot atinge si trei centimetri, cu toate ca, de regula, ajung pana la 2,5 centimetri.Temperatura cea mai potrivita pentru a creste acesti creveti este cea intre 22 si 26 de grade, cu toate ca unii pasionati de acvaristica prefera si apa ceva mai rece, in jurde 20 de grade. Ph-ul recomandat se incadreaza intre cinci si opt. Red Cherry manifesta o sensibilitate deosebita fata de cupru si nitriti in cantitati mari. Astfel, cuprul nu trebuie sa depaseasca o concentratie de 0,2 miligrame la fiecare litru. Referitor la solutiile de fertilizare, ele sunt sigure, intrucat concentratia de cupru este minima. Red Cherry este o specie de creveti foarte linistita, nereprezentand in niciun fel un motiv de neliniste in cazul in care doriti sa-i cresteti alaturi de alte vietati. Cu toate astea, se stie faptul ca ei consuma icrele altor pesti, asadar este de evitat sa-i introduceti in acvarii de reproducere. De asemenea, nu este de dorit sa-i cresteti singuri sau in grupuri mai mici de 10 indivizi.
 Alimentele cu un continut mare de caroten determina o culoare foarte intensa pentru aceste vietati, care le va spori frumusetea. Masculii de Red Cherry sunt sensibil mai mici decat femelele, iar culoarea lor nu este la fel de aprinsa. Ei se diferentiaza si datorita faptului ca doar la femele se pot observa oua in zona cefei, de o culoare galbena. Mai mult decat atat, antenele masculilor sunt mai lungi.Hrana de care acesti creveti au nevoie este reprezentata de legume, precum dovleceii, castravetii sau pepenii sau de mancare speciala pentru ei, cun un continut bogat de alge.

    Melci

  Neritina natalensis sp. "Zebra" , este unul, daca nu cel mai popular Neritina natalensis din acvarii. Este frumos colorat, cu dungii aurii si negre. Ajunge la dimensiuni intre 1.5 si 2.5 cm diametru. Acest melc este incapabil sa se inmulteasca in apa dulce. Pentru inmultire necesita apa sarata. Au fost cazuri cand s-a reusit reproducerea acestora, insa melcii tineri nu au supravietuit mult timp. Nerite Zebra se hraneste in special cu alge. La cateva zile dupa introducere, isi va face simtita prezenta, curatand sticla, pietrele si chiar frunzele plantelor de alge. Aceasta specie este, de asemenea, mai mare decât alte nerite si nu va fi capabil sa manance cu succes de algele de pe frunze mici datorita greutatii sale. Uneori au tendinta de a evada din acvariu. Poate trai si in afara apei, pentru mult timp. Ii plac curentii de apa. Cand nu este fericit, sau conditiile din acvariu nu ii priesc, va incerca sa iasa in afara acvariului. Este extrem de docil, nu va deranja niciodata ceilalti locuitori ai bazinului.

  Melanoides tuberculata ,este un melc comun care exista in acvariile noastre , raspandit din Egipt pana in India si are nevoie de o temperatura peste 20° C. Nu poate trai fara minerale deoarece are nevoie de sare pentru a-si construi cochilia. Se hraneste cu alge si resturi de mancare, ceea ce-l face un excelent sanitar al acvariului. Este un melc nocturn, ziua stand ascuns in substratul din acvariu. Niciodata nu ne putem da seama de adevarata populatie care exista la noi in acvariu decat daca stingem lumina si o aprindem dupa 1-2 ore de intuneric. Numarul lor creste foarte mult si da impresia ca substratul se misca datorita miscarilor lor. Acesta este un avantaj pentru plante pentru ca le aereaza radacinile . Uneori se vad melci la suprafata apei, ceea ce este un semn de proasta calitate a apei,nu este recomandat ca substratul sa fie din nisip fin atunci melcul nu mai are nici o valuare .
Este un melc care da nastere puilor vii, gata formati , spre deosebire de multe alte rude de-ale sale, nu este un melc hermafrodit; masculii sunt putin mai mari decat femelele.

 

Category: My articles | Added by: claudiu (2012-05-09)
Views: 5307 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search

Social bookmarks


Copyright MyCorp © 2024
Website builderuCoz